Getest: actiecamera van TomTom

Het SaltLab is een ‘proeflokaal’ waarin we – Salt redactie én Salt lezers – nieuwe of leuke producten door de mangel halen. Verwacht geen hardcore testverslagen, wel een eerlijke eerste indruk. Dit keer op de pijnbank: TomTom bandit.


OP DE PIJNBANK Tom Tom Bandit (vanaf € 429)
LABRAT Ard (Salt redacteur)

"De Bandit flanst eigenhandig een kort maar krachtig actiefilmpje in elkaar."

Op het moment dat ik de TomTom Bandit uit de verpakking wil halen, valt mijn oog op de specs die op de zijkant van het karton prijken: 1080p 30fps, single 16MP, slowmotion 1080 x2, cinerma 4k 15fps. De moed zakt me spontaan in de schoenen. Als absolute nono op het gebied van actiecamera’s zie ik mezelf al urenlang pielen met een onbegrijpelijke navigatiestructuur. Eenmaal uit de doos blijkt het allemaal reuze mee te vallen; de bediening van de ranke Hollandse kijker (94x38x52 mm) is kinderlijk eenvoudig. Gewoon een kwestie van aanzetten, met de D-pad naar video gaan en de wi-fi aanzetten. Hierdoor maakt de camera verbinding met mijn smartphone die nu als viewfinder dient. Uiteraard heb ik wel eerst even de Bandit app gedownload.
Ik monteer de Bandit met een van de bijleverde plakhouders op de voorkant van mijn longboard en schiet als een opgejaagde struikrover door de stadswildernis. Terug op het vellige honk bekijk ik mijn buit. Ook nu word ik aangenaam verrast door de recht-door-zee eigenschappen van de vingervlugge actieheld. Even schudden met mijn smartphone en klaar is kees: de Bandit flanst eigenhandig – ingebouwde sensoren (snelheid, g-kracht, hoogte, rotatie) taggen alle hoogtepunten – een kort maar krachtig actiefilmpje voor me in elkaar. Ideaal voor een digitale lapzwans zoals ik. Over de beeldkwaliteit kan ik kort zijn: die is top. Wel is de microfoon vrij gevoelig voor ruis en komt de verbinding tussen telefoon en TomTom soms haperend tot stand.

Wait for it...