Surfplank van Hollands hout

Lokaal hout. Lokaal gemaakt. Lokaal gesurft. Sinds vandaag kun je met een surfplank van oer-Hollands populierenhout, gekapt door Staatsbosbeheer, de Noordzee induiken.Het Staatsbosbeheer surfboard bestaat voornamelijk uit populierenhout, duurzaam geoogst uit eigen bossen. Vroeger werden er jaarlijks nog zo'n 1 miljoen populieren geplant. Inmiddels is dit aantal teruggesnoeid naar hooguit 40.000 nieuwe aanplanten per jaar. De belangrijkste redenen: we lopen niet meer op klompen en we gebruiken steeds minder lucifers. Tegenwoordig wordt het snelgroeiende hout veel voor papier, karton, ijsstokjes en nu dus surfplanken gebruikt. Als het aan de natuurorganisatie ligt worden binnenkort weer enkele honderdduizenden populieren in de kleigrond gezet.

Hout van eigen bodem
De surfplanken zijn gemaakt door ervaren houtbewerker Simon Davids van MacSurf. ‘Populierenhout is uitermate geschikt voor surfplanken. Het is de eerste keer dat ik ermee werk. Het is sterk, licht en makkelijk te bewerken. Dat het van dichtbij komt, van eigen bodem, is voor mij heel belangrijk. Dan weet je zeker dat het uit een duurzaam beheerd bos komt.’ De surfplanken zijn hol van binnen, waardoor ze niet te zwaar zijn.

In de praktijk getest
Chris Way, eigenaar van surfschool Ozlines, heeft de boards getest. Hij heeft al meerdere malen op de surfboards van duurzaam Hollands hout gesurfd en is enthousiast: ‘Ik vind het concept van lokaal hout, lokaal bewerkt en lokaal gebruikt mooi. Een paar maanden geleden stond dit hout nog in het bos en nu is het een mooi surfboard.’

Duurzaam bosbeheer
Staatsbosbeheer produceert al meer dan 100 jaar hout. Door de bossen vakkundig duurzaam te beheren is houtproductie mogelijk op een manier waarbij de bossen voor de toekomstige generaties behouden blijven. Al het hout van Staatsbosbeheer heeft het FSC®-keurmerk. Er wordt nooit meer gekapt dan er per jaar bijgroeit. Staatsbosbeheer beheert 95.000 ha bos. Dat is ongeveer 27% van de bossen in Nederland.

Houtgebruik in Nederland
Elke Nederlander gebruikt gemiddeld 1 m3 hout per jaar. Het meeste hout dat wij gebruiken, komt uit het buitenland. Slechts 10% komt uit Nederlandse bossen. Staatsbosbeheer wil het bewustzijn vergroten dat houtproductie in Nederland duurzaam en verantwoord is en past bij een biobased economy. Staatsbosbeheer verkoopt het hout onder het label Hollands hout.

De surfplanken van Hollands hout zijn op bestelling te koop bij MacSurf. Er staat een testexemplaar bij Ozlines in Wijk aan Zee.Wait for it...