Getest: waterdichte fietstassen en een rugzak van Ortlieb

Het SaltLab is een ‘proeflokaal’ waarin we – Salt redactie én Salt lezers – nieuwe of leuke producten door de mangel halen. Verwacht geen hardcore testverslagen, wel een eerlijke eerste indruk. Dit keer op de pijnbank: Ortlieb Light-Pack Pro en Back Roller Plus tassen. Bekijk ook de filmpjes onderaan!


OP DE PIJNBANK Ortlieb Light-Pack Pro 25 (€ 99,95)
LABRAT Ard (Salt redacteur)

"Je spullen blijven zelfs tijdens een wolkbreuk droger dan het magazijn van een kurkfabriek."

Laat je niet op het verkeerde been zetten door het afgetrainde uiterlijk van de Ortlieb Light-Pack Pro. Met een maaginhoud van 25 liter slokt deze extreem lichte dagrugzak (385 gram) probleemloos een behoorlijke hoeveelheid spullen op. Ook met het draagcomfort zit het verrassend genoeg wel snor: brede schouderbanden, verstelbare heup- en borstriem en een opblaasbaar rugkussentje waardoor je rug tijdens het wandelen, toerfietsen of zelfs mountainbiken niet in een geperforeerde gatenkaas verandert. Minpuntje is wel dat het ventiel erg minimalistisch is uitgevoerd en geen automatisch blokkering heeft. Hierdoor sta je als een automobilist bij een alcoholcontrole te pielen om de airbag vol te blazen. Knap onhandig. Wel handig zijn de netzakjes aan de zijkant (drinkfles) en het elastische snoerkoord aan de voorkant (natte regenjas). Bang voor natte spullen hoef je overigens niet te zijn: het waterdichte materiaal (slijtvast nylon) en de bewezen rolsluiting houden de kostbare inhoud zelfs tijdens tropische plensbuien droger dan het magazijn van een kurkfabriek. Uitgesjouwd? Berg de luchtige Light-Pack gewoon op in zijn eigen (bijgeleverde) gaaszakje.
OP DE PIJNBANK Ortlieb Light-Pack Pro 25
LABRAT Miranda (Salt lezer)

"Het opblaaskussentje voorkomt dat bagage onderweg irritant in je rug prikt."


De Light-Pack Pro is een lichte rugzak die je heel klein kunt opvouwen en meenemen. Ideaal als je bijvoorbeeld met de trein of het vliegtuig op reis gaat. Of als je gewoon, net zoals ik, een rondje in de buurt gaat mountainbiken en niet van een zeiknatte kermis wilt thuiskomen. De rugzak heeft vrolijke, frisse oranje/rode kleuren en een stoer design. Verder biedt het opbergvak van de Ortlieb ruimte aan een berg spullen. De rolsuiting - de bovenkant gewoon een paar keer omslaan – houdt de boel echt kurkdroog, zelfs als je de hele dag in de plenzende regen fietst (of loopt). De zijkant van de tas is uitgerust met een handig netvakje, ideaal voor een drinkfles. Met het kruislingse snoerkoord aan de voorkant sjor je een helm of (natte) regenjas vast. Ook het draagcomfort is dik in orde. De Light-Pack is uitgerust met twee dunne schouderbanden die lekker luchtig én comfortabel zitten. Het in het rugpand verwerkte opblaaskussentje voorkomt dat bagage onderweg irritant in je rug prikt. De ribbelstructuur in het kussentje zorgt voor de broodnodige ventilatie. Het waterdichte materiaal lijkt flinterdun, maar blijkt in de praktijk toch tegen een stoot bestand te zijn.OP DE PIJNBANK Ortlieb Back Roller Plus (€ 149,95)
LABRAT Cindy (Salt lezer)

"Het robuuste materiaal geeft geen enkele krimp."

Ik heb de Back Roller Plus achtertassen van Ortlieb aan de tand gevoeld tijdens een rondje fietsen in het mooie Limburgse landschap. In één woord: ze hebben de test glansrijk doorstaan. Want: makkelijk en snel te bevestigen (op ieder type bagagedrager) en eenvoudig los te halen. Ook super is dat je de Backroller dankzij de draagband erg handig kunt meenemen, bijvoorbeeld als je onderweg even een boodschapje wilt doen of een welverdiend terrasje wilt pikken. Een ander pluspunt is de reusachtige inhoud; alle bagage lijkt in het niets te verdwijnen. Handig is het kleine binnenvak waar je je portemonnee of huissleutels in kunt opbergen. Word je onderweg gepakt door een flinke hoosbui? Niets aan het handje: het waterdichte materiaal en de rolsluiting houden ongewenste nattigheid probleemloos buiten de deur. Tenslotte heb ik de Duitse pakezels flink op hun lazarus gegeven door ze echt stampvol te proppen. Het robuuste materiaal geeft echter geen enkele krimp. Oh ja, hoewel over smaak niet valt te twisten vind ik ze ook nog eens erg mooi.OP DE PIJNBANK Ortlieb PD350 Bagagezak (€ 23,95)
LABRAT Monique (Salt lezer)

"Mijn slaapzak, matje en thermo slaapkleding werden moeiteloos opgeslokt."

Ik heb de drybag van Ortlieb getest tijdens een kanotrekking in Zweden. Geen betere testomstandigheden dan daar. Om bij het begin te beginnen: de tas heeft een handig formaat waardoor je em tijdens je trip makkelijk aan een grote reistas kunt bevestigen. Ik besloot om mijn slaapspullen in de Ortlieb te proppen. De tas was niet onder de indruk van het aanduwgeweld dat ik daarbij gebruikte. Zelf mijn matje en thermo slaapkleding werden uiteindelijk moeiteloos opgeslokt. Handig hierbij is het ventiel waarmee je overtollige compressielucht kunt laten ontsnappen. Uiteindelijk heb ik 6 dagen in weer en wind (dus ook regen) in het hoge noorden gepeddeld. Conclusie? De drybag hield mijn spullen droger dan droog. Tussendoor heeft ie overigens ook nog dienst gedaan als zitzak en als kussen in mijn tentje. Fijn was dat de tas na verloop van tijd vanzelf wat soepeler werd. Ik ben dus meer dan tevreden over de Ortlieb. Ook een dikke plus ook voor groene kleur.Bekijk de spetterende filmpjes


Meer Salt? Word Salt Clublid en ontvang tevens 4 vuistdikke tijdschriften en 2 Salt specials per jaar. Bovendien profiteer je dan van talloze extra’s.

Wait for it...