Getest: damesmountainbike van Cannondale

Het SaltLab is een ‘proeflokaal’ waarin we – Salt redactie én Salt lezers – nieuwe of leuke producten door de mangel halen. Verwacht geen hardcore testverslagen, wel een eerlijke eerste indruk. Dit keer op de pijnbank: Cannondale F-Si Women’s 2 bike.


OP DE PIJNBANK Cannondale F-Si Women’s 2 (€ 1.499)
LABRAT Yvonne (Salt lezer)

"Ik viel als een blok voor de turquoise terreinbeul. "

Ik val gelijk met de deur in huis: ik heb geen bal verstand van mountainbikes. Hoewel ik zo goed als iedere week door de bossen in de omgeving van Amersfoort sjees, heb ik nog nooit een blik onder de motorkap van mijn moddervreter geworpen. Zo kan ik nog geen balhoofd van een bracket onderscheiden. Ondanks mijn technische desinteresse viel ik als een blok voor deze ranke Cannondale-verschijning. De turquoise terreinbeul vormt in de eerste plaats een prettig uitzondering op de regel dat mountainbikes voor vrouwen vaak in een lelijk gekleurd jasje zijn gehuld. Ook van het gebaande pad laat deze dikkebandenfiets zich niet uit het veld slaan. Dit komt vooral door de comfortabele zithouding: redelijk rechtop – de vrij korte bovenbuis zorgt ervoor dat het zadel in verhouding tot het stuur vrij laag staat – waardoor je tijdens het draaien en keren veel controle houdt. Dit wordt versterkt door de 27,5” wielen: deze zijn op slingerende rondjes als Zeist, Dorst of Leersum net even een stukje wendbaarder dan 29” sloffen. Zeker als je net zoals ik amper boven de 1 meter 70 uitkomt en niet over een fluwelen bochtentechniek beschikt. Over de werking van de soepel verende voorvork (100 mm), de geruisloze schijfremmen en de snel schakelende Shimano Deore-onderdelen (3x10 versnellingen) kan ik kort zijn: ze knappen onopvallend goed het vuile werk op.

Wait for it...