4 Tips voor vlijmscherpe ogen

Je fietst, loopt, surft of peddelt jezelf misschien een slag in de rondte. Toch vergeet je waarschijnlijk het allerbelangrijkste te trainen; je ogen. Vier oogopeners.

Kronkelende singletracks in een donker bos volgen. Het scherm van je in de zon blinkende gps of GoPro aflezen. Of in een onstuimige deining de horizon naar de volgende golf afspeuren. Zonder een paar goede ogen ben je nergens. Uit ervaringen van Amerikaanse topsporters blijkt dat visuele trainingen helpen om je prestaties te verbeteren. Volg deze tips en je ziet vanzelf het licht.


1 & 2

1. Vaardigheid: Verbeter je hand-oogcoördinatie.
Van klimmen tot squashen, het behoeft geen uitleg dat dit voor veel sporten onontbeerlijk is.
Doen:Laat een vriend(in) een rietje horizontaal op een paar centimeter van je neus houden. Probeer, terwijl je naar het rietje kijkt, twee stukken ongekookte spaghetti door de tegenoverliggende uiteinden van het rietje te voeren. Speel met de afstand en herhaal de oefening.

2. Vaardigheid: Beter focussen.
Fietsen, snowboarden en balsporten vereisen allemaal dat je snel je focus van obstakels dichtbij naar hindernissen ver weg kunt verleggen.
Doen: Ga op 3 meter afstand van een boekenkast staan en houd een boek of magazine op ooghoogte een paar centimeter van je gezicht af. Lees een paar woorden en probeer vervolgens de letters op een willekeurige kaft in de boekenkast te lezen. Doe dit een paar keer snel achter elkaar.


3 & 4

3. Vaardigheid: Sneller zien – denken –reageren.
Hoe sneller dit proces verloopt, hoe eerder je om een steen in een rivier of om een boomwortel slalomt.
Doen: Verzamel een paar oude voetballen (bij voorkeur exemplaren met ruitmotief) en zet op een alle vlakken een nummer. Laat iemand de bal naar je toegooien en roep vlak voordat je de bal vangt het laatste nummer dat je ziet.

4. Vaardigheid: Verbreed je blikveld.
Als teamsporter is het bijna noodzakelijk dat je een breed blikveld hebt. Maar ook tijdens een mountainbike toertocht is het handig als je weet wat er zowel voor als naast je gebeurt.
Doen: Print woorden en nummers op A4-tjes en plak deze tijdelijk op verschillende hoogtes in de hoek van een kamer. Laat iemand met een simpele laserpen de verschillende printjes aanwijzen en zeg – terwijl je strak in de hoek blijft kijken - hardop de woorden en nummers. Voor maximaal effect moet je zo’n 1 tot 2 meter van de hoek afstaan.

Wait for it...