Nellie Bly reisde al in 1889 rond de wereld

Geïnspireerd door Jules Vernes roman 'De reis om de wereld in tachtig dagen' pakte Nellie Bly in 1889 haar koffers om de wereld te omcirkelen. De 25-jarige journaliste verbaasde vriend en vijand toen ze al na 72 dagen weer voet op Amerikaanse bodem zette. De kersverse wereldrecordhoudster was in een klap een internationale beroemdheid.


In 1873 publiceerde Jules Verne De reis om de wereld in tachtig dagen. In de avonturenroman lukt het Phileas Fogg om in tachtig dagen de aardbol te omcirkelen. Na het lezen van het boek besloot Nellie Bly om Foggs fictieve record – Vernes hoofdpersoon deed er eigenlijk ietsje langer over – te verbeteren. De 25-jarige Amerikaanse journaliste van The World vertrok op 14 november 1889 vanuit New York met het doel om sneller dan Fogg rond de wereld te trekken.
De onbevreesde Bly reisde ruim 45.000 kilometer per schip, trein, paard, ezel en riksja. Via onder andere Engeland, Frankrijk, Egypte, Jemen, Singapore en Japan kwam ze na 72 dagen, zes uur, 11 minuten en 14 seconden weer in New York aan. Bij terugkomst was ze in een klap een internationale beroemdheid. Vrouwen droegen Bly-jurken; mannen rookten Bly-sigaren; kinderen speelden met het Round The World With Nellie Bly-bordspel. Nellie zelf schreef later het boek Around the World in Seventy-Two Days.


Wait for it...