Marktplaats voor energie

Eerder repten we al over de komst van een nieuwe speler op de energiemarkt: powerpeers. Een partij die als eerste een één op één koppeling maakt tussen mensen die energie opwekken met eigen zonnepanelen en afnemers. Een marktplaats waar mensen onderling en rechtstreeks hun energie delen. En iedereen kan meedoen.


Fotocredit: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Opwekkers zijn bij powerpeers geen grote bedrijven maar mensen zoals jij en ik met eigen zonnepanelen op hun dak. Alle niet door jouzelf verbruikte energie gaat het net in met één groot verschil: powerpeers is via een ingenieus systeem in staat om jouw stroom te labelen. “Hierdoor weten wij dus voor honderd procent zeker van wie de stroom afkomstig is en aan wie we de energie door moeten geven in het netwerk. Zo komt de stroom niet van bedrijf X maar van Michiel, Sara of misschien zelfs wel van Salt-leden”, glundert initiatiefnemer Lars Falch.
Als afnemer kun je dagelijks op je laptop of pc zien hoeveel zonnestroom je van jouw persoonlijke opwekker hebt afgenomen. Of opwekkers. Want je kunt via powerpeers stroom van meerdere aanbieders (maximaal 10) tegelijk ontvangen. Je krijgt alleen stroom van de door jou gekozen stroom als ze ook daadwerkelijk geleverd hebben. “Dus als een dag de zon niet schijnt, kun je online zien dat je geen zonne-energie maar bijvoorbeeld windenenergie hebt gekregen van een door jou gekozen windmolen”, vertelt Lars die zelf geen zonnepanelen op zijn dak heeft maar toch mee wilde doen aan de ontwikkeling van zelf opgewekte energie. “Powerpeers is in feite niet meer dan een faciliterende partij die opwekkers en afnemers bij elkaar brengt”, gaat Lars verder. “Jij bepaalt. Heb jij zonnepanelen op je dak en deel jij de opgewekte energie op het platform, dan krijg je van ons zelfs je eigen visitekaartjes die je in je eigen omgeving kunt uitdelen om te laten weten dat mensen bij jou energie kunnen afnemen. Dat is vaak de start van een beweging en dat is tevens ons hogere doel. Impact hebben. Eigen opwek toegankelijk maken voor mensen die dat nu niet hebben.”

Stroom voor en door Salt-leden
Ben jij nu net als wij ook razend benieuwd naar hoe het werkt? Of heb je zelf zonnepanelen op je dak en zou je de niet-verbruikte energie best met ons of andere Salt-leden willen delen? Pionier dan met ons mee en meld je aan bij natasha@getsalt.com (o.v.v. powerpeers pionier) voor een uitgebreide lunch bij powerpeers waar Lars ons mee zal nemen op een reis waarmee we onze droom (een eigen Salt energieclub) kunnen gaan realiseren.

Plug & Play op powerpeers.nl

Wait for it...