Pakkende klimaatfilm Samuel in the Clouds nu in bios

Samuel, een vijftigjarige Aymaya-indiaan, rijdt iedere dag naar de top van de 5400 meter hoge Chacaltaya. Dertig jaar lang bediende hij in de ijle berglucht de hoogste skilift ter wereld. Nu ontvangt de Boliviaan als gastheer toeristen en klimmers in zijn krakkemikkige berghut. De reden van zijn onvrijwillige carrièreswitch: de oeroude Chacaltaya-gletsjer is compleet verdwenen.


In 2009 smolten de laatste sneeuwresten van de 18.000 jaar oude ijsrivier – rituele sneeuwdansen van de Aymaya ten spijt. Documentairemaker en milieuactivist Pieter van Eecke greep dit trieste gegeven aan om de ijzingwekkend mooie klimaatfilm Samuel in the Clouds (80 min.) te maken. “Ik beschouw Samuels situatie als een menselijke allegorie. Ondanks de overduidelijke veranderingen zien we de realiteit niet onder ogen. Het orkest speelt door, maar de Titanic zinkt.” De film draait tot eind augustus in een aantal Nederlandse bioscopen, waaronder het Utrechtse 't Hoogt (17-8), Filmhuis Den Haag (18-8), het Amsterdamse Eye (19-8), het Amersfoortse Filmtheater De Lieve Vrouw en het Eindhovense Natlab (24-8). Bij onze Belgische buren wordt de roerende rolprent nog tot halverwege oktober vertoond. Check samuelintheclouds.com/screenings voor het volledige overzicht.


Pilot Samuel in the clouds by Pieter Van Eecke from Clin d'oeil films on Vimeo.

Wait for it...