Getest: de Chiller vouwstoel van Leki

Het SaltLab is een ‘proeflokaal’ waarin we – Salt redactie én Salt lezers – nieuwe of leuke producten door de mangel halen. Verwacht geen hardcore testverslagen, wel een eerlijke eerste indruk. Dit keer op de pijnbank: de Leki Chiller vouwstoel, doorgezaagd door 1 Salt redacteur en 3 Salt Clubleden.

We gaan naar festivals, maken fiets-, wandel- of kajaktochtjes, zakken door op het strand, houden van hemelstaren, slaan onze tent vaker op en steken de barbecue bijna het hele jaar door aan. Voor al deze activiteiten is er de Chiller vouwstoel. Volgens outdoormerk Leki, bekend van de lichtgewicht wandelstokken, zou dit zou maar eens je nieuwe beste outdoor buddy kunnen worden. Hoogste tijd dus om de proef op de som te nemen.


LABRAT Jolanda Dortmans (Salt redactie)

“Opvallend was dat de Chiller me een comfortabel duwtje in de rug gaf waardoor ik nooit het gevoel had, in tegenstelling tot veel andere vouwstoeltjes, op de schopstoel te zitten.”

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: ik heb geen geduld. Dus toen ik na een lange wandeling door de Noord-Hollandse duinen de Leki Chiller uit zijn tasje toverde zonk de moed me meteen in de wandelschoenen: de mikado-achtige vouwconstructie van het stoeltje zag er ingewikkeld uit. Niets bleek minder waar te zijn. Dankzij het vernuftige Speedfold systeem – dat bestaat uit een spankoord en op maat gemaakte steekverbindingen – had ik het frame van aluminium stokken in een handomdraai uitgeklapt. Ideaal. Vervolgens hoefde ik alleen nog maar de Flexseat van polyester over het frame heen te schuiven, de drinkbekerhouder te monteren (door middel van klittenband) en klaar was kees. Nadat ik de vier poten van de Chiller stevig in het zand had gezet, was het tijd om mijn vermoeide kont in de comfortabele krib te gooien. Het stoeltje bood verrassend veel comfort, alsof ik onderuit gezakt op een lazy boy zat. Opvallend hierbij was dat de relaxte Chiller me een behoorlijke duwtje in de rug gaf waardoor ik nooit het gevoel had, in tegenstelling tot veel andere vouwstoeltjes, op de schopstoel te zitten. Toen het tijd was om de kuierlatten weer te pakken zat mijn tijdelijke troon zo weer in mijn rugzak. Ik ben verkocht.


LABRAT Jakko van Alphen (lezer)

"Degelijke kwaliteit, licht en makkelijk op te zetten, comfortabele ‘hangmatzit’"

Tijdens het uitpakken viel me direct op dat de Leki Chiller een handig, klein pakketje is. Na een blik op de inhoud wist ik meteen wat voor vlees ik in de stoelkuip had: stokkenset, stoeldoek en bekerhouder. De stokken konden door het koord maar op een manier in elkaar gezet worden. Helemaal 'idiot-proof' dus. Vervolgens het stevige doek erop geschoven, drinkbekerhouder gemonteerd en het jeu de boules-achtige tasje eraan gehangen. Binnen 3 minuten was het klusje geklaard. Plaatsgenomen beviel de zetel goed. Wel een beetje onderuitgezakt, maar niet te erg. Vervolgens naar het strand getogen om 'buiten te spelen'. De handige verdikking aan de onderkant van de poten voorkwam dat ik in het zand wegzakte. Ideaal. Ook de drinkbekerhouder bleek prima te werken. Al met al ben ik zeer positief: degelijke kwaliteit, licht en makkelijk op te bouwen, comfortabele ‘hangmatzit’. Zeker een aanrader voor de outdoorliefhebber die licht bepakt op pad wil.


LABRAT Paul Schuijt (lezer)

"Binge-reading in plaats van binge-watching"

Uit het verrassend kleine tasje, dat ongeveer net zo groot is als een fles wijn in een houten geschenkbox, kwam een bundeltje aluminium stokken die door het ingenieuze elastieksysteem maar op een manier in elkaar paste. Toen dit eenmaal was gepiept schoof ik de zitting er zo op. Oeps, cupholder vergeten. Gewoon even de Flexseat omhoog geschoven en de houder gemonteerd. De eerste keer dat ik op de Leki neerplofte voelde de Chiller ietwat wiebelig. Eenmaal gewend zat de lichte vouwzetel echter Fan-Tas-Tisch. Dankzij de heerlijke ondersteuning in mijn (hele) rug heb ik buiten urenlang lezend in de comfortabele stoel doorgebracht. Heerlijk. Binge-reading in plaats van binge-watching dus. Deze nieuwe vriend behoort voortaan tot mijn standaard kampeeruitrusting!


LABRAT Lysander (lezer)

"In de praktijk staat de kleine krachtpatser echter als een huis"

Een van de eerste dingen die me opviel was dat er geen handvat aan de bovenkant van het tasje/hoesje van de Leki Chiller zit; hierdoor draagt het pakketje wat lastig. De handvaten zitten echter aan de zijkant waardoor je het, als de Leki is uitgevouwen, als een opbergtas aan het stoeltje kan hangen. Het uitvouwen zelf is vrij gemakkelijk: gewoon een kwestie van de lichte vouwstokken uitklappen en de zitting plus de bekerhouder monteren. Klaar en zitten maar. Het zitcomfort was heerlijk: lekker diep en supercomfortabel. De rugleuning is vrij lang waardoor ik ook echt een beetje onderuit kon hangen. Zo nu en dan had ik tijdens het verzitten het gevoel dat ik omkieperde. In de praktijk staat de kleine krachtpatser echter als een huis. Al met al ben ik zeer tevreden over deze stoel. Ik weet zeker dat we samen nog veel leuke avonturen gaan beleven.

Specificaties
Gewicht: 1340 gr | Afmeting (opgevouwen): 14 x 12 x 38 (of 33) cm | Belastbaar: 145 kg | Materiaal zitvlak: 100%PE | Materiaal frame: HTS 6.5 Aluminium | Constructie: Speed Fold | Prijs € 119,95 (Chiller).

Wait for it...