Lorenz Holder wint 's werelds grootste actiesport-fotowedstrijd

Lorenz Holder schrijft met een schilderachtige herfstplaat de Red Bull Illume, 's werelds grootste actiesport-fotowedstrijd, op zijn naam. Zijn spiegelende foto van een BMX-er op een brug werd gisteravond door een 55-kopige jury, waaronder Salts eigen beeldredacteur Laura Luykenaar, in Chicago uitgeroepen tot Overall Winnaar. In totaal dongen 34.000 foto’s afkomstig van 5.600 fotografen uit 120 landen mee naar de 11 hoofdprijzen. Een overzicht van de winnende topfoto per categorie.

Tijdens de bekendmaking van de winnaars konden de fotografen uit de Top 55 hun foto’s op uitgelichte lightboxes van 2x2 meter in het donker bewonderen. Lorenz Holder over zijn winnende plaat: “Soms ken je een plek al voordat je er geweest bent. Deze stenen boogbrug in de buurt van Gablenz, Saksen, had ik bijvoorbeeld al op internet gezien. Toen ik samen met fietscrosser Senad Grosic bij de schilderachtige brug aankwam, lag het meer echter vol met herfstbladeren. Waardeloos, want ik wilde gebruik maken van de spiegeling van het water. Toevallig had ik visspullen waardoor ik de boel alsnog bladervrij kon maken en deze foto kon schieten.”

De Red Bull Illume Exhibit Tour 2016 zal de komende twee jaar op verschillende culture hotspots te zien zijn. De wereldwijde stops worden bekendgemaakt op redbullillume.com.

De winnaars uit de 11 categorieën zijn:

Overall: Lorenz Holder, Duitsland. Foto van Senad Grosic en zijn BMX op een brug in het Duitse Gablenz in de herfst.


Lifestyle: Jody MacDonald, Canada. Foto van haar broer Ken MacDonald die op een goederentrein de Sahara doorkruist om te surfen.


Enhance: Dean Treml, Nieuw-Zeeland. Foto van cliff diver Jonathan Paredes die van 28 meter hoogte van het Operagebouw van Kopenhagen springt tijdens Red Bull Cliff Diving World Series 2013.New Creativity: Ale Di Lullo, Italië. Foto van Aaron Chase die met zijn mountainbike over een taxi uit New York springt.Sequence by Sony: Daniel Vojtêch, Tsjechië. Foto van Flying Bulls piloten Miroslav Krejci, Jan Rudzinskyi, Stanislav Cejka en Jan Tvrdic in Jaromêř, Tsjechië.


Spirit: Dean Treml, Nieuw-Zeeland. Foto van kayaker Josh Neilson ondersteund door kayakers Barnaby Prees, Sam Sutton, Tim Pickering, Ben Brown, Jamie Sutton en Jaren Seiler na een verkeerde landing bij Matze’s Drop, Storulfossen, Noorwegen.


Wings: Micky Wiswedel, Zuid-Afrika. Foto van de val van klimmer Jamie Smith die een nieuwe route zoekt naar de top van de Tafelberg in Kaapstad.


Mobile Category (nieuwe categorie 2016): Vegard Aasen, Noorwegen. Zwart-wit foto van een klim in Hakuba, Japan.


Bekijk de foto’s van de Top 55 finalisten en de Top 275 halvefinalisten op redbullillume.com.


Close Up: Denis Klero, Rusland. Zwart-wit foto van klimmer Rustam Gelmanov die zijn kalkhanden laat zien in Fontainebleu, Frankrijk.Energy: Luke Shadbolt, Australië. Zwart-wit foto die de kracht van de natuur laat zien. Surfer Renan Faccini in een enorme swell in Rio de Janeiro, Brazilië.


Playground: Lorenz Holder, Duitsland. BMX’er Senad Grosic stunt op een roestige uitkijktoren in Senftenberg, Duitsland.

Wait for it...