In Turkije snowboarden ze al ruim 300 jaar!

In Petran, een dorpje in een uithoek van Turkije, glijden ze al ruim driehonderd jaar op eenvoudige houten planken van besneeuwde berghellingen af. De briljante documentaire 'Foothills: The Unlinked Heritage of Snowboarding' neemt je mee naar de oorsprong van het sneeuwsurfen.


Voordat je samen met professioneel snowboarder Alex Yoder (27), de drijvende kracht achter de film Foothills: The Unlinked Heritage of Snowboarding, naar het wit gepoederde Kaçkar-gebergte in het noordoosten van Turkije afreist, is het verstandig om eerst even terug te gaan in de tijd. Tot nu toe werd altijd aangenomen dat de voorloper van het snowboard in 1964 door Sherman Poppen werd uitgevonden toen hij voor zijn dochtertje twee skietjes provisorisch aan elkaar schroefde. Het spekgladde speeltje, door zijn vrouw Snurfer gedoopt, vloog al gauw een miljoen keer over de toonbank.


Begin jaren ’70 leek de Snurfer een stille dood te sterven; totdat Dimitrije Milovich en Jake Burton – snurfers van het eerste uur – zich ermee gingen bemoeien. Het duurde niet lang of beide knutselaars fabriceerden surfplankachtige boards die waren voorzien van stalen zijkanten en bindingen. Het gevolg was dat steeds meer mensen sneeuwsurfen onder de knie kregen en de sport razendsnel uitgroeide tot een wereldwijde lifestyle.


Uit Alex Yoders trip naar het onbekende oosten blijkt dat niet Amerika maar Turkije de geboorteplaats van het snowboarden is. Het verhaal wil dat ze hier al in de 18e eeuw op bevroren gebedskleden de berghellingen afroetsjten. Al vrij snel kwam een handige timmerman uit Petran op het idee om het vliegende sneeuwtapijt te vervangen door een kromgetrokken plank. Om de glijeigenschappen te verbeteren smeerden de dorpelingen de onderkant in met koeienvet en bevestigden ze een stuk touw aan de neus. Drie eeuwen later surfen besnorde Turken in lange jassen nog steeds op een üzme tahtası, Turks voor ‘plank die glijdt’, door kniediepe poeder. 'Aan de voet van de bergen' staat verder bol hartverwarmende beelden van dansende dorpsbewoners, warme koppen thee en ijzingwekkend mooie berghellingen waar petranboarders vanaf roetsjen.

Foothills: The Unlinked Heritage of Snowboarding from Patagonia on Vimeo.

Wait for it...