Dit is het allereerste skateboard

Het zal altijd wel een raadsel blijven wie op het briljante idee kwam om vier wieltjes onder een houten plank te schroeven. Zeker is dat de voorloper van het skateboard, de 'crate scooter', al in de jaren 20 en 30 in het straatbeeld opdook.


Met name in Amerikaanse steden werd het winkelende publiek regelmatig opschrikt door hordes kinderen die met veel lawaai door de straten scheurden. Crate scooters – een door handige vaders in elkaar geknutselde ‘step’ bestaande uit een plank met afgetrapte rolschaatswielen waarop een oud groentekistje was gespijkerd – was eigenlijk een poor man’s kinderfiets. Arm of niet, toen de rechtopstaande zeepkist in de film The Little Rascals (1922) als een duveltje uit een doosje door het beeld schoot, wilde ieder boefje plotseling het gevaarte op wielen hebben.

Wait for it...