Salt Dark Sky Weekend 2017 - Nog maar 4 plekjes!

Terschelling 17-19 november

Na twee succesvolle edities haast een klassieker. Onze donkerste Meetup van het jaar vieren we dit jaar vooral op de mountainbike. Denk aan eindeloos slingerende paadjes, compleet verlaten stranden, een Dark Ride, Dinner in the Dark, Dark Beer en Dark Roast. Maar ook oestertjes rapen op het Wad en slapen in het mooiste hotelletje van het eiland. Geholpen door de maankalender die op 18 november Nieuwe Maan afgeeft, hebben we een gitzwart programma kunnen samenstellen dat het daglicht amper kan verdragen.

Heb jij een mountainbike hart, eilandzucht en omarm je Moeder Natuur in haar puurste vorm, zet dan een dik kruis op het weekend van 17-19 november en zorg dat je een van de slechts 35 plekken die we hebben zo snel mogelijk bezet.


Noppentochten
Terschelling staat niet bekend als een mountainbikemekka en dat is maar goed ook. Hierdoor hebben we ook dit weekend de schitterende trails die het eiland doorklieven helemaal voor onszelf. Om ze mooi aan elkaar te kunnen rijgen, hebben we vuurtorenwachter (én mountainbike baas) Jan van Rees kunnen verleiden om tijdelijk zijn toppositie op de Brandaris te verlaten en ons mee te nemen voor twee schitterende noppentochten. Een tocht van 3 uur op zaterdagochtend en een tocht van 2 uur op zondagochtend. De tochten zijn geschikt voor iedereen met een eigen fiets en een redelijke fietsconditie. Beginners zijn ook welkom (met fiets). Voor hen rijden we een aangepaste (kortere) tocht en brengen we onderweg ook nog wat mountainbike techniek bij. Mensen die helemaal niet fietsen zijn uiteraard ook welkom. Zij kunnen op zaterdagochtend een avontuurlijke zwerftocht over het eiland maken. Wij zorgen voor een aantal wandeltochten waaruit je kunt kiezen.


Waddentocht + oesterrapen
De Waddenzee prijkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en kan zich hierdoor meten met andere bijzondere natuurgebieden in de wereld zoals Yellowstone in Amerika, The Great Barrier Reef in Australië en de Kilimanjaro in Tanzania. Om op die lijst te komen moet je op verschillende punten uitblinken waaronder op natuurwaarde. Om meer te weten te komen over dit unieke biologische ecosysteem, neemt Puur Terschelling je op zaterdagmiddag mee het Wad op. Het is dan laag water waardoor de rijkdom van het Wad zichtbaar wordt. Behalve een slentertocht over het Wad, gaan we ook oesters rapen die we na afloop, samen met een glas witte wijn, zullen proeven.

Zintuigen op scherp
Dat het donker veel meer met je doet dan alleen het beperken van het zicht, ga je tijdens het Salt Dark Sky weekend op verschillende manieren ervaren. Laat je gewoon verrassen maar al je zintuigen zullen op scherp worden gezet.


Boschplaat Dark Sky Park
Letterlijk geen hand voor ogen zien, de sterren zien vallen, de Melkweg kunnen bewonderen; je zou het niet verwachten in een land dat in de top 3 van de meest lichtvervuilde landen ter wereld voorkomt. Toch kent ook Nederland een hele donkere kant en die vind je op Terschelling, op de Boschplaat. Dit natuurreservaat aan de oostzijde van het eiland is sinds 2015 jaar officieel een Dark Sky Park. Metingen hebben uitgewezen dat de duisternis hier vergelijkbaar is met de duisterste locaties op zeeniveau in de rest van de wereld. Wereldwijd zijn er momenteel 20 parken met een officiële Dark Sky Park erkenning waarvan de Boschplaat het eerste Dark Sky Park van Nederland is.
Op zaterdagavond stappen we na het Diner in het Donker op de fiets en rijden we over het strand (+/- 6 km) naar de Boschplaat waar we kennis maken met de verleidelijke maar ook duistere kanten van Dark Sky die op dat tijdstip aan de hemel staat te lonken. Bij helder weer is ze oogverblindend mooi en als we écht geluk hebben – en in november zijn hiervoor de kansen het grootst – pakken we ook een glimp van het Noorderlicht mee. Dankzij de kijkers van Barska halen we de black beauty nóg dichterbij
Strandhotel Terschelling
Dit kleine (17 kamers) tellende strandhotelletje aan het einde van de badweg van Formerum is de gezelligste ‘huiskamer’ van het eiland en ook het enige hotelletje dat praktisch óp het strand ligt. Bovenop het duin heb je een magisch uitzicht op zowel de Noordzee als de brede duinen van Terschelling. Verwacht ook alles wat je bij een strandhotelletje bedenkt: houten trappen, kokosmat op de vloer, af en toe zand in de vensterbank, houtkachel, een onuitwisbaar uitzicht en een supergezellige waard (Alexander) die met zijn team een fijne relaxt sfeertje en een heerlijke eet- en drankkaart biedt.
Het hotel heeft 13 tweepersoonskamers, waarvan 5 kamers een tweepersoonsbed hebben. In de overige 8 kamers staan 2 losse bedden. Daarnaast zijn er 3 kamers waar 3 losse bedden staan. De kamers zijn op indeling, dus geef van tevoren aan wat je graag wilt hebben. Mensen die individueel komen, delen een kamer met een ander ‘duister figuur’. Toilet en douche bevinden zich op de gang. Elke kamer heeft een wastafel. StrandhotelTerschelling.nlHet Dark Sky programma, inclusief duistere kanten

Vrijdag 17 november
15.00u: Boot Harlingen-Terschelling (vaartijd 2 uur)
17.00u: Aankomst West-Terschelling. Fietstocht op eigen fiets naar het Strandhotel. Niet mountainbikers halen hun huurfiets op bij Thijs Knop direct tegenover de veerterminal.
17.45u: Aankomst Strandhotel - check-in
18.30u: Welkomstborrel met zeewierchips en brood met zeewiertapenade
19.15 u: Avondhap en vrije avond. Tijd voor verkenning van het duister op het strand, genieten van een kampvuur in de duinvallei of het film-uurtje waarvoor wij een aantal toffe short films hebben geselecteerd, een boek lezen voor de houtkachel of gewoon lekker kletsen met de andere deelnemers.

Zaterdag 18 november
Vanaf 8.00u: Ontbijtbuffet
10.00u: Start mountainbike toertocht met Jan van Rees
13.00u: Lunch in Strandhotel Terschelling of in de bunkertjes in de duinen. Afhankelijk van het weer.
14.00-15.00u: Vrij te besteden
15.00u: Vertrek op de fiets naar Puur Terschelling in Oosterend voor de waddentocht en oesterrapen (en eten)
18.00u: Terug in het Strandhotel voor de Salt beer tasting
19.00u: Dinner in the dark in het Strandhotel
21.00u: Start Dark Sky Experience
23.00 - 23.30u: Terug in het Strandhotel en voor wie wil, napraten met een borreltje bij het (kamp)vuur.

Zondag 19 november
Vanaf 8.00u: Ontbijtbuffet
9.30u: Start mountainbiketocht met Jan van Rees of (optioneel) zwerftocht door de duinen, de bossen en over het strand op de rug van een echt Fries paard.
11.30u: Terug in strandhotel voor lunch. Deelnemers die met de 12.30u boot teruggaan, krijgen een lunchpakket mee, de anderen lunchen in het Strandhotel.
Vanaf 14.00u: Vrije middag, of deelnemen aan een workshop (vuurmaken of cowboykoffie zetten) of strandwandeling
16.00u: Einde programma, uitchecken en op de fiets terug naar West.
17.30u: Boot terug naar Harlingen
19.30u: Aankomst HarlingenPrijzen per persoon

Prijs: € 325

Prijs is inclusief:
• Bootretour +fietsvervoer Harlingen-Terschelling – Harlingen,
• Bagagevervoer naar en van het hotel,
• Welkomstdrankje + vrijdagmiddagborrelsnacks,
• Twee overnachtingen in het Strandhotel,
• 2 x ontbijt, 2x lunch, 1 x vrijdagavondhap, 1 x 3-gangendiner in het donker op zaterdagavond,
• Waddentocht met oesterrapen. Na afloop eat as much as you can, inclusief glas witte wijn,
• 2 x mountainbike toertochten met Jan van Rees (wandeltocht op zaterdagochtend voor de niet-fietsers),
• Gewone huurfiets voor de niet-mountainbikers,
• Dark Sky Experience op zaterdagavond,
• Dark Sky T-shirt, Dark Sky cap en Olight hoofdlamp (goodiebag t.w.v. € 80),
• Workshops op zondagmiddag (vuurmaken met een Fire Steel of cowboykoffie zetten),
• Short Film Festival (geselecteerd door de Salt redactie),
• Handgemaakte sleutelhanger van drijfhout gevonden op het strand van Terschelling.
• Diverse toffe prijzen die er gedurende het weekend te winnen zijn.

Niet inclusief: alle overige drankjes, paardrijden op zondagochtend (optioneel: € 45 voor een tocht van 2 uur), reis- en parkeerkosten naar en van Harlingen en annuleringsverzekering.

Aantal deelnemers: maximaal 35
Geschikt voor: iedereen met een mountainbike en een redelijke fietsconditie. Niet-mountainbikers zijn welkom. Voor hen is er op zaterdagochtend een zwerfwandeltocht over het eiland. Aan alle andere activiteiten kun je gewoon deelnemen. Er staat een gewone huurfiets voor je klaar.


Inschrijven

Stuur een mailtje naar aukje@getsalt.com o.v.v. inschrijving Dark Sky Weekend 2017 met de volgende informatie:

1. Aantal personen waarmee je wilt komen plus de namen, telefoonnummer en e-mailadressen van je medereizigers,
2. Of je Salt Lid bent

Zodra je aanmelding binnen is, ontvang je binnen een dag een bevestigingsmail met de betalingsgegevens plus nog wat extra vragen over je T-shirtmaat, eetgewoontes, je fietsniveau etc. Zodra je (aan)betaling* binnen is, is je aanmelding definitief.

(Aanbetaling € 100,- p.p. / Je complete betaling moet voor 1 november binnen zijn)
Voor de organisatie van het Salt Dark Sky Weekend werken wij samen met:

Strandhotel Terschelling
Puur Terschelling
Rederij Doeksen
OLight
Bocca Coffee Roasters
Claudia Hek

Wait for it...