Vredestein maakt fietsband van paardenbloemen

De knalgroene Vredestein Fortezza Flower Power is de eerste fietsband ter wereld die is gemaakt van paardenbloemen. Nu nog afwachten of snelle slof ook extra pk's oplevert.


Het rubber van de Fortezza Flower Power racefietsband is afkomstig van Russische paardenbloemen die een jaar geleden op de Zeeuwse Colijnsplaat werden geplant. Het melksap uit de wortels van de bloem is namelijk uitermate geschikt om in een band te verwerken. Volgens Vredestein biedt de raceband (een prototype) zelfs meer grip op de weg dan traditionele rubbermengsels. Het duurzaam winnen van rubber uit paardenbloemen is een gezamenlijk initiatief met de Wageningen University and Research (WUR). Achterliggend doel van het project, genaamd Drive4EU, is om de EU in de toekomst minder afhankelijk te maken van de import van natuurlijk rubber uit andere delen van de wereld.fotocredit: Vredestein

Wait for it...