Oorsprong van het Bockbier

Bierliefhebbers zien de herfst graag komen, want dan verkleuren niet alleen de bladeren maar ook de winkelschappen die in dit seizoen een vlammend betoog houden over bockbier (of bokbier). De keuze is reuze, maar waar komt Bockbier eigenlijk vandaan?


Bockbier, in ons land ook vaak herfstbok genoemd, is van oorsprong een Duitse biersoort. Wie begint met een stevige slok uit de geschiedenis stuit op het verhaal dat de naam Bockbier ontstaan is in de 17e eeuw, in Beieren, als een verbastering van het Einbecker bier. Einbeck was in de Middeleeuwen een beroemde bierstad in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Ondanks de verwoede pogingen destijds (1591) van de Hertogen van Beieren om het na te maken, lukte het de Beierse brouwers niet om de smaak van het Einbecker bier te evenaren. Pas toen ze in 1612 een brouwer uit Einbeck, Elias Pilcher, met een flink zak geld naar Beieren wisten te lokken, slaagden ze erin om een bier ‘nach Einbecker Art’ te brouwen.

De inwoners van Beieren, die net als de Friezen een eigen taal spreken, spraken Einbecker bier uit als ‘Ainpöckisch bier’ dat aan de toog vaak werd verkort tot ‘Aonpock. Dit leidde later tot ‘Ein Bock’ en – tadááááh – daar was de naam Bockbier. Met een bok heeft het dus helemaal niets te maken, ondanks dat je op veel bockbieretiketten toch vaak een bok afgebeeld ziet staan.

Bokbier bestaat sinds 1868 ook in Nederland, dankzij de Koninklijke Nederlandsche Beiersch Bierbrouwerij in Amsterdam die het succes van de biersoort al vroeg herkende. Later volgden vele Nederlandse brouwerijen en vandaag de dag zijn er in ons meer dan 50 Nederlandse bokbieren verkrijgbaar.

Terug naar Einbeck
Ondanks de enorme populariteit wereldwijd van het bockbier, is de aantrekkingskracht van de bakermat in Einbeck nooit verloren gegaan. Nog steeds trekken jaarlijks bierliefhebbers als een bedevaartgangers naar de Einbecker Brauerei voor een rondleiding door het verleden en een bierproefsessie door het heden.

Meer kraftwerk
Behalve de Einbecker Brauerei telt de deelstaat Nedersaksen ruim 20 kleinschalige brouwerijen die voor elke speciaalbierliefhebber het afvinken meer dan waard zijn. We noemen er een paar:

- Brauakademie Zellerfeld
- Emsländer Landhaus Brauerei
- Braugasthaus Mühlengrund. Deze brouwerij heeft de kleinste mobiele brouwinstallatie ter wereld. Bovendien worden de restproducten van het bierbrouwen gebruikt voor andere producten. Zo maken ze van moutschroot een speciaal brood, het Treberbrood, en een moutlikeur.
- Stebner Privatbruaerei. Bij deze brouwerij kun je deelnemen aan verschillende cursussen bierbrouwen waaronder de cursus ‘Niedersachsen in der Flasche’

Meer Nedersaksen: vakantieland-nedersaksen.nl

Wait for it...