Amerikaanse wildernissen in 2050


De Nationale Parken van Amerika liggen onder vuur. Klimaatverandering en bezuinigingen dreigen deze wildernissen de nek om te draaien. Genoeg reden voor Hannah Rothstein om een grimmige draai aan de iconische parkposters te geven.

Precies 100 jaar geleden werd de National Park Service in het leven geroepen om de laatste wildernissen van Amerika te beschermen. Desondanks worden deze ongerepte gebieden van alle kanten bedreigd, onder andere door de klimaatsceptische president Trump – “The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive” – die heeft aangekondigd dat hij het budget van de NPS met 2 miljard dollar wil korten. De uitspraak was voor Hannah Rothstein de reden om in actie te komen. “Het is tijd voor een wake-up call.”

Op basis van iconische parkposters maakte de Amerikaanse kunstenares National Parks 2050: zeven nieuwe posters van Amerika’s bekendste parken die als alarmbellen rinkelen. “Door uitgehongerde grizzly’s, opgedroogde kratermeren, uitgedoofde geisers en afgebrande sequoia’s af te beelden, schets ik een grimmig toekomstbeeld. Niet omdat ik het leuk vind, maar omdat ik hoop mensen wakker te schudden. Ik geloof namelijk in de kracht van creativiteit. Daarom gebruik ik internet als mijn galerie; hoe meer mensen mijn posters delen, hoe beter de boodschap zich verspreidt. In tegenstelling tot wat Trump ons wil doen geloven, is klimaatverandering geen fictie, maar een feit waar we niet omheen kunnen. Alleen door samen te werken, kunnen we deze wildernissen van de ondergang redden.” De posters zijn in verschillende formaten te koop via Hannah’s website. Een deel van de posteropbrengst gaat naar natuurbeschermingsorganisaties.

Check de National Park Service voor uitgebreide informatie over de 59 nationale parken.
Saguaro National Monument
Waar Arizona Opgericht in 1933 Bedreigd door toenemende bebouwing en exotische plantensoorten. Het gevolg de ongewenste vreemdelingen slurpen al het bodemwater op. Nu gaan omdat de 15 meter hoge cactussen een onuitwisbare indruk op je achterlaten.Mount McKinley
Waar Alaska Opgericht in 1917 Bedreigd door de opwarming van de aarde. Het gevolg een groot aantal gletsjers, waaronder de Hidden Creek Glacier, verdwijnt in rap tempo. Nu gaan omdat de ijsrivieren zich nog in al hun glorie een weg door het landschap banen.Crater Lake
Waar Oregon Opgericht in1902 Bedreigd door stijgende watertemperatuur die zorgt voor explosieve algengroei. Het gevolg het meer ‘stikt’ en kleurt bruin. Nu gaan omdat het door kartelpieken omzoomde kratermeer, ‘Pearl of the Parks’ gedoopt, nog steeds knalblauw is.Redwoods
Waar Californië Opgericht in1902 Bedreigd door houtkap en stijgende temperaturen. Deze laatste zorgen ervoor dat de aanvoer van zeemist stokt. Het gevolg de torenhoge bomen leggen het loodje. Nu gaan omdat de woudreuzen aan de kust nog fier overeind staan.

Wait for it...