7x warme wintertips voor mountainbikers

Geen zin om de komende maanden klappertandend op je mountainbike te zitten? Met deze warme wintertips kom je nooit meer van een koude kermis thuis.


1. Bereid je mentaal op kou en nattigheid voor. Vooral de eerste keer als je met vriestemperaturen onderweg bent, moet je domweg de knop in je hoofd van ‘warm’ naar ‘koud’ omzetten.

2. Fiets 's winters nooit en te nimmer met blote benen (en armen). Het winterzonnetje kan nog zo lekker zijn, een lekke band of andere pech kan binnen no-time voor huiveringwekkende taferelen (lees: onderkoeling) zorgen.

3. Trek altijd (nauwsluitende en ademende) laagjes aan. Dit werkt beter dan bijvoorbeeld één dik fietsjack: dunne luchtlaagjes houden warmte beter vast dan één luchtlaag. Ideaal is een thermische (technische) onderlaag, een tussenliggende warmtelaag en een winddichte en ademende buitenlaag. Een freeride short over je lange fietsbroek doet ook wonderen. Draag sowieso nooit katoenen kleding: katoen wordt snel zeiknat en droogt tergend langzaam!

4. Vingers, tenen, neus en oren zijn extreem gevoelig voor (vries)kou. Omdat deze ledematen niet of nauwelijks bewegen, kunnen ze heel snel ijskoud worden. Beschermende kleding in de vorm van neopreen of winddichte overschoenen (tenen), winddichte en ademende handschoenen (vingers) en een helmmuts of Buff (oren) voorkomt een hoop ellende. In plaats van overschoenen kun je overigens ook kiezen voor speciale (isolerende) winterschoenen.

5. Neem altijd een extra regen- of windjasje mee. Trek deze aan als je over het (koude) asfalt richting het bos fietst, en vice versa. Of als je langere tijd stilstaat, bijvoorbeeld om iets te eten; het extra laagje voorkomt dat je bezweette lijf minder snel afkoelt.

6. Zet een fietsbril op als de temperaturen ver onder nul zakken; behalve hinderlijk tranende ogen voorkomt het ook bevroren oogleden.

7. Last, but not least: door de kou ‘verstook’ je meer brandstof dan normaal. Goed eten en drinken helpt je lichaamstemperatuur op peil te houden.Wait for it...