Steilste spoorlijn ter wereld geopend

In het Zwitserse bergdorp Stoos is onlangs de steilste spoorlijn ter wereld geopend. De opvallende trein kruipt over een afstand van 1720 meter maar liefst 743 meter omhoog.


Toch hoef je als passagier niet bang te zijn dat je als een dronkeman uit je stoel kukelt. De 'biervattrein' heeft vier meedraaiende coupés waardoor je altijd kaarsrecht blijft zitten. Op het steilste stuk overwint het treintje een hellingsgraad van 110 procent: dat betekent dat de boemel op iedere meter 1,10 meter de lucht ingaat. De Stoosbahn vervangt een oude kabeltrein maar volgt een geheel nieuw tracé van het Centraal-Zwitserse stadje Schwyz naar Stoos, waardoor de verbinding met de skiliften en pistes optimaal is. Het autovrije Stoos ligt vlakbij het Vierwoudstedenmeer en heeft een compact skigebied met 35 kilometer aan pistes.

Wait for it...