Shannon Galpin ontketent fietsrevolutie in Afghanistan

In de straten van Afghanistan vindt een vreedzame revolutie plaats: steeds meer meisjes en vrouwen pakken de fiets. Verantwoordelijk voor deze stille omwenteling is Shannon Galpin, een Amerikaanse die heilige huisjes omver trapt. Redacteur Ard krikke sprak met Shannon voor de Salt 70. Leestijd: 3-4 min.


“Een jaar of tien geleden besloot ik om mijn leven over een andere boeg te gooien. Ik had even genoeg van mijn baan als personal fitness trainer en besloot om de wijde wereld in te trekken. Tijdens een van mijn omzwervingen raakte ik in Afghanistan verzeild. Ik was op slag op het land verliefd. Minder gecharmeerd was ik van de beperkte onderwijsmogelijkheden voor vrouwen. Ik besloot te blijven en richtte in 2006 Mountain2Mountain op: een hulporganisatie die zich inzet voor de bouw van meisjesscholen, dovenonderwijs en opleidingen voor vroedvrouwen.

Ondertussen had ik vanuit Amerika mijn mountainbike laten overkomen. Niet alleen om al fietsend het land te ontdekken, maar ook om discussies uit te lokken. Taboes te doorbreken. Ik was er namelijk achter gekomen dat het voor vrouwen niet was toegestaan om te fietsen. De reden: Afghaanse mannen vinden het onzedelijk als een vrouw fietst. Als buitenlandse lieten ze mij echter ongemoeid. Eerder geïntegreerd dan verontwaardigd vuurden ze allerlei vragen op me af. Wie ben je? Waar kom je vandaan. Waarom fiets je? Langzaam maar zeker brak het ijs en durfden ook een aantal vrouwen in de omgeving van Kabul in het zadel te klimmen.


Het zorgde ervoor dat ik in 2012 door de coach van de nationale wielerploeg werd gevraagd om een damesteam met wegrenners op poten te zetten. Hoewel ik inmiddels alweer een paar jaar met de wielrensters onderweg ben, krijgen we tijdens de gezamenlijke trainingen nog steeds verwensingen en stenen naar ons hoofd geslingerd. We nemen het voor lief. Veel belangrijker is de voorbeeldfunctie.


De gigantische aandacht van de media voor de ploeg heeft ervoor gezorgd dat steeds meer Afghaanse meisjes op de fiets stappen. In Kabul, maar ook in het achterland. Niet alleen om van A naar B te trappen, maar vooral om voor hun eigen rechten op te komen. Afghanistan staat aan de vooravond van een stille omwenteling.”

Shanon Galpins initiatief bezorgde haar een plekje in de SALT 70: een lijst van een zeventig bevlogen mensen die de woelige wereld op hun (eigenzinnige) manier een duwtje in de goede richting geven. Weten wie er behalve Shannon nog meer in de Salt 70 staan? Haal de dubbeldikke winteruitgave van Salt in huis en je wordt vanzelf blij. Neem alvast een kijkje in de blader-editie.

fotocredit: archief Shannon Galpin

Wait for it...