Nieuwe uitkijktoren Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand, de grootste zandverstuiving van West-Europa, is misschien wel een van de mooiste plekjes van Nederland. Poolshoogte nemen? Aan de rand van het ruige woestijngebied staat sinds gisteren een fonkelnieuwe, 12 meter hoge uitkijktoren.


Vanaf vandaag is de toren op het Kootwijjkerzand vrij toegankelijk voor publiek. De uitkijktoren bestaat uit ruim 3100 onderdelen en bij de bouw zijn 1335 bouten en moeren gebruikt. Bijzonder was de bijdrage van Defensie. De genisten uit Wezep, ook wel ‘de bouwvakkers van Defensie’ genoemd, richten zich primair op taken die te maken hebben met vrede en veiligheid waar ook ter wereld. Zo bouwen ze compounds in uitzendgebieden, voor de mannen was dit een perfect trainingsmoment.


Roestbruin
De 12 meter hoge toren is gemaakt van weervast staal, weegt 17.000 kilo en zal snel een roestbruin uiterlijk krijgen. Het stalen gevaarte vervangt een 8 meter hoge houten exemplaar uit 1999, dat in verband met houtrot gesloopt moest worden. Klik hier voor de exacte locatie


Buitenfonds
De komst van de uitkijktoren is mede mogelijk gemaakt dankzij een succesvolle crowdfundingsactie van het Buitenfonds die 17.000 euro opbracht. Via het Buitenfonds kunnen particulieren en bedrijven bijdragen aan projecten van Staatsbosbeheer waarvoor geen reguliere financiering beschikbaar is.

Wait for it...