Klimlegende Royal Robbins op 82-jarige leeftijd overleden

Klimlegende en big-wall pionier Royal Robbins is dinsdag 14 maart jl op 82-jarige leeftijd overleden. Zijn ongelooflijke klimprestaties bezorgden de Amerikaan in de jaren '50 een heldenstatus en een plek in de Salt 70. Rest in peace.


De overleden Royal Robbins (1935-2017) was zonder twijfel één van de meest invloedrijke rotsklimmers van de 20e eeuw. Hij was bijvoorbeeld de eerste die het in 1957 aandurfde om de noordwestkant van Half Dome, een 1400 meter hoge rotsklomp in het Amerikaanse Yosemite National Park, te beklimmen. Na vijf dagen klauteren stond hij op de top. Robbins was van mening dat een klimmer altijd zijn uiterste best moest doen om een rotswand zo min mogelijk te beschadigen. Tot op de dag van vandaag houden veel klimmers zich aan deze ‘gouden regel’. In zijn woorden: “Getting to the top is easy, the way you do it is everything.” De klimkoning richtte later het outdoormerk Royal Robbins op. Rest in peace.

foto: Wikimedia

Wait for it...