Alexander von Humboldt was de Indiana Jones van de 19e eeuw

Goethe noemde hem ‘De man die alles wist’. Darwin was een van zijn allergrootste bewonderaars. John Muir verslond zijn boeken. Zijn naam? Alexander von Humboldt, een 19e eeuwse kruising tussen Indiana Jones, Maarten Luther King en Stephen Hawking.


De in Berlijn geboren Humboldt (1769-1859) vertrok op zijn dertigste richting Zuid-Amerika om daar als ‘natuurvorser’ zoveel mogelijk planten en dieren in kaart te brengen. Hiervoor peddelde de avontuurlijke wetenschapper dik 2.000 kilometer over de Orinoco en beklom hij de 6.263 meter hoge Chimborazo-vulkaan, toen de hoogst bekende berg ter wereld. Opmerkelijk voor die tijd was dat Humboldt zijn indianengidsen als zijn gelijken beschouwde – hij had een bloedhekel aan slavernij. Terug in Europa werd hij als een held binnengehaald. Zijn dikke (reis)boeken over de tropische plantenwereld waren niet aan te slepen. Een van zijn baanbrekende conclusies was dat in de natuur alles met elkaar samenhangt. Meer weten over deze vergeten avonturier naar wie o.a. plantensoorten, gletsjers en een zeestroom zijn vernoemd? Lees De uitvinder van de natuur van Andrea Wulf.


Wait for it...