Reisverhaal: Op sleeptouw op IJslands hoogste berg

Het beklimmen van de hoogste bergen staat op menig ‘bucket list’. Wat dacht je van de 2.110 meter hoge vulkaan Hvannadalshnúkur op IJsland? Ideaal om deze zomer af te strepen. Salt nam alvast poolshoogte.


Het is zes uur ’s ochtends als Halldór, de gids van Icelandic Mountain Guides, de sjokkende groep klimmers op de flanken van de machtige Hvannadalshnúkur tot de orde brult. Als een echte Viking maakt hij onomwonden duidelijk dat we op deze vroege zomerochtend toch serieus aan de bak moeten. Hij heeft geen zin om ons voortdurend op sleeptouw te moeten nemen. Ruim twee uur eerder en zo’n 500 meter lager leek het maagdelijk witte ijs van de Vatnajökull – een reusachtige gletsjer (8.100 km2) die IJslands hoogste piek permanent in een ijskoude wurggreep houdt – nog op een gladgestreken donsdekbed. Nu we aan de rand van het ijsveld staan, laat de huiveringwekkende joekel zijn ware gezicht zien: spekgladde stukken ijs, loodrechte hellingen, sneeuwhopen, rotsklompen. Maar vooral: een hallucinerend uitgestrekte ijswoestijn.


Roetsjende pinguïns
“Omdat jij de langste, en dus waarschijnlijk ook de zwaarste bent, loop jij vanaf dit punt achteraan. Mocht een van ons vallen, dan ram je deze bijl in het ijs en zet je je schrap. Dankzij de lijn roetsjen we hopelijk niet als een stel pinguïns een paar honderd meter naar beneden. Oké?” Nog voordat ik de woorden van Halldór tot me doordringen, wordt het touw waaraan ik ben gezekerd door mijn zeven medeklimmers strak getrokken. Langzaam maar zeker zet de met ijsbijlen, stijgijzers en rugzakken uitgeruste klimpartij zich enigszins weifelend in beweging. Zonder noemenswaardige brokken staan we na acht uur gestaag klimmen bovenop de kruin van de bergreus. Ik word getrakteerd op een betoverend mooi uitzicht dat je bijna nergens anders ter wereld kunt zien: een glinsterende gletsjer die zijn langgerekte tong schaamteloos in de oceaan steekt. Onbetaalbaar kippenvelgevoel, zomaar voor het grijpen. Eerst wel even het voortouw nemen.


Zelf doen?
Zin in een potje vuurspuwen? Deze klauterpartij is ook voor niet-doorgewinterde Vikings prima geschikt. Een goede conditie en doorzettingsvermogen – je bent zo’n 12 tot 15 uur onderweg – zijn belangrijker dan bergsportervaring. Beste tijd: juli en augustus. Je topavontuur begint op mountainguides.is.

Bovenstaand reisverhaal hebben we uit Salt magazine geplukt. Meer leuke verhalen lezen? Haal nu Salt via de Salt Shop in huis.
Tekst: Ard Krikke
Beeld: Ard Krikke

Wait for it...