Recept: Rauwe tuinbonensalade

Een zomerse tip van 'onze' chef Carel Elsenburg


Sinds twee jaar staat er recht achter het Salt kantoor in Amersfoort een enorme stadsakker, bestaande uit zo’n 40 moestuinbakken, die wij gezamenlijk met een aantal andere mensen die in de omgeving wonen en werken onderhouden. Het groeit en bloeit als een dolle en op dit moment smeken de tuinbonen om oogstaandacht. Als kersverse stadsboeren weten wij niet altijd wat we allemaal met de oogst kunnen doen. Maar gelukkig is daar Carel Elsenburg. Nu werkzaam als topbakker in het Lokaal maar in zijn vorige leven als chef bij het bekende Amstel Hotel en restaurant de Kas in Amsterdam. Dus toen we hem vroegen naar zijn beste tip voor de tuinbonenoogst kwam hij met deze rauwe tuinbonensalade op de proppen.


Tuinbonen uit de schil wippen. Dubbel doppen is volgens Carel niet nodig. Dat doe je eigenlijk alleen maar als de tuinbonen van slechte kwaliteit zijn. Bestrooien met verse peper en goed zeezout. Besprenkelen met olijfolie en dan afmaken met heel fijn geraspte pecorino die je er dik overheen strooit. De smaaksensatie was echt ge-wel-dig en het kostte welgeteld 5 minuten om deze salade te maken.

Gevaarlijk?
Toen wij deze ‘Geheimtip’ met de andere stadsboeren in de app deelden, schoten er direct een aantal in de stress omdat ze dachten dat het eten van rauwe tuinbonen gevaarlijk zou zijn vanwege de aanwezigheid van bepaalde stofjes. Toen wij dit navroegen bij Carel schoot hij direct keihard in de lach. “Typisch Nederlands”, zei hij. In Italië en Sardinië (de Sardijnen behoren tot het gezondste volk ter wereld). Is het eten van rauwe tuinbonen een traditie.
Peulvruchten, waar tuinbonen onder vallen, zijn bommen voor je gezondheid en zorgen voor een explosie in je lijf van eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels. Dus ga ervoor!

Wait for it...