Wereldpremière: bomen geven internationaal concert

Letterlijk naar een 'boombox' luisteren? Kom dan op 19 aug naar de wereldpremière van Talking Trees: bomen die een concert geven. Theaterregisseur en componist Bert Barten geeft ze een stem door hun sapstromen en ademhaling om te zetten naar muziek.


"Bomen produceren trillingen die wij niet horen maar die er wel zijn", zegt Barten. "Door die toegankelijk te maken voor ons gehoor ontstaat een nieuw soort bewustzijn bij mensen. Velen zijn ontroerd als ze merken dat ze onderdeel zijn van de natuur." Zo wordt een 20-meter hoge boom behangen met sensoren die onder meer de sapstromen, fotosynthese en vochtigheid meten. Deze vibraties uit de boom verplaatsen zich vervolgens via lichtslangen naar het podium waar musici en een VJ klaarstaan om de boom een stem te geven. De Bergeijkse boombox heeft een ‘achtergrondkoor’ van soortgenoten uit Brazilië, Polen, België en China.

In samenwerking met wetenschappers van de universiteiten Wageningen en Gent verzamelde Barten een jaar lang digitale metingen van deze buitenlandse bomen. "In de natuur gaat alles langzaam. Een boom ademt maar 1 keer per dag", legt hij uit. "Dus om tot een sfeervol luisterconcert te komen is hun geluid teruggebracht naar 90 minuten."

De wereldpremière van het bomenspektakel is op zaterdagavond 19 augustus om 21.30 uur. Locatie: Landschapspark Mien Ruys, Riethovensedijk in Bergeijk. De toegang is gratis. Check www.facebook.com/TalkingTreesProject voor updates.

Wait for it...