Recept: Mosselen in tomatensaus


Het mosselseizoen is weer geopend en sinds vorige week liggen de Zeker Zeeuwse Mosselen van Bart van Olphen in de Nederlandse supermarkten. Van zaad tot mossel Zeeuws, duurzaam geteeld én lokaal verwerkt! Wij laafden ons aan een van Bart’s favoriete recepten: mosselen in tomatensaus.

Bart van Olphen zet zich al jaren in voor duurzame visserij en doet dat vooral door het delen van verhalen – Bart’s Fish Tales – het kortste kookprogramma ter wereld. In 15 seconden tijd laat Bart zien hoe je een geweldig visrecept klaarmaakt. Het werd een hit op Instagram en is helemaal door het dak gegaan toen Jamie Oliver de Amsterdammer ontdekte en ze sindsdien veelvuldig samenwerken.


Beeld: David Loftus

Voor iedereen die van mosselen houdt, is dit een recept waarvan lege pannen de enige left-overs zijn. Afkomstig uit het Nederlandse Viskookboek.

Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode peper, ontdaan van zaadlijst en fijngesneden
- 1 knoflookteen, gesnipperd
- 1 takje tijm
- 1 takje oregano, fijngesneden
- 1 laurierblad
- 1 tl cayennepeper
- 200 gram gepelde tomaten uit blik
- 2 dl droge witte wijn
- 2 kg verse mosselen in de schelp, schoongemaakt
- 1 el peterselie, fijngehakt
- peper uit de molen
- zout

Bereidingswijze
1 Doe de olijfolie in de pan en voeg de ui, rode peper en knoflook toe. Zet dit alles goed aan, maar zorg ervoor dat de ingrediënten niet bruin worden. Roer gedurende 3 minuten goed door met de pollepel.

2 Voeg nu de tijm, oregano, laurier, cayennepeper en gepelde tomaten toe en laat alles op zacht vuur zo’n 4 minuten sudderen. Breng op smaak met een beetje zout. Blijf zo nu en dan roeren, zodat alle ingrediënten goed samenkomen. Blus dit geheel af met de witte wijn. Zodra alles gaat koken, voeg je de mosselen toe. Mocht de saus iets te dik zijn, voeg dan wat water toe. Doe het deksel op de pan en schep na elke minuut de mosselen goed om. Voeg na ongeveer 3 minuten de peterselie toe aan de mosselen en schud deze er goed doorheen. Na nog eens 3­4 minuten zijn de mosselen klaar. Schelpen die dicht zijn gebleven, wegdoen.

3 Serveer de mosselen op een schaal en giet de saus eroverheen. Erg lekker met stevig (boeren)brood.


Wait for it...