6 Dwaalsporen in Nederland

Dwalen in Nederland onmogelijk? Laat je gps maar thuis en neem poolshoogte in een van deze natuurgebieden. Stuk voor stuk zwerfjongeren die net uit de grond zijn gestampt.


Munnikenland
Om de wassende Waal meer ruimte te geven, is in de Bommelerwaard, ter hoogte van Slot Loevestein, landbouwgrond opgeofferd voor nieuwe natuur. Drie zwerfroutes (8, 10, 12 km) loodsen je door het buitendijkse gebied. Download de informatiefolder over Munnikenland.


Noordwaard
De Biesbosch is sinds 2016 uitgebreid met de Noordwaard. Strakgetrokken aardappel- en suikerbietvelden hebben hier plaatsgemaakt voor een ruig rivierlandschap (6000 voetbalvelden). Vrij rondstruinen mag, zowel met de benenwagen als met de kano. beleefdebiesbosch.nl


Harderbroek
Flevoland kaal? Dwaal tussen Zeewolde en Biddinghuizen door Harderbroek en je piept vanzelf anders. Nieuw is de ecologische passage die Natuurmonumenten onlangs tussen de natuurgebieden Harderbos en Harderbroek (rietvelden, moerassen) heeft aangelegd. Een trailrun route (15 km) en stuift door deze rimboe.


Vlijmens Ven
Kersverse moerassen ten westen van Den Bosch. Fiets over de Heidijk en zie hoe fladderende pimpernelblauwtjes en blauwgrassen hier langzaam maar zeker het heft in handen nemen. Leuk voor kids: het Vlinderpad vanaf uitzichtpunt ’t Turfschip (Heusden). Ook als je de 6 km lange route Vlijmens Ven volgt, kom je er vanzelf langs.


Duivelshof
Duivelshof dankt zijn naam aan een Twentse landheer die vroeger zijn pachters in een donker hol gooide als ze niet wilden betalen. Nu is het een verduveld mooi paradijsje bij Lutte waar iedereen gratis en voor niks mag ronddolen. natuurmonumenten.nl


RivierPark Maasvallei
Bij Limburg denk je aan lieflijke heuvels, kleffe vlaaien en rustige kronkelbeekjes. Minder bekend is dat je in het nog volop in ontwikkeling zijnde RivierPark Maasvallei met een kano de Grensmaas kunt afzakken. Kies bij Meers het ruime riviersop en baan je via heuse stroomversnellingen een weg door het wilde water. rivierparkmaasvallei.eu

Wait for it...