Grilltoppers

Vergeet de grote hompen vlees, niets is zo lekker en gezond (én goedkoop) als gegrilde sardientjes van de BBQ. Zo doen ze het in Spanje.


Natuurlijk kun je sardientjes gewoon op het rooster leggen maar in Spanje keken wij deze techniek af waarbij de sardientjes (of zalmmoten, of makrelen) langzaam garen door ze schuin tegen het vuur te hangen. Het is een combinatie van roken en roosteren.

Prik de sardientjes op een stok of leg ze in een klem die je schuin tegen het vuur aan laat hangen. Af en toe even draaien. Vul een plantenbak of een bloempot met zand en steek daar de stok of klem in voor houvast.

Nodig voor 4 personen:

1 kilo verse verse sardines
1 citroen
flinke bos peterselie
grof zeezout
versgemalen peper
de beste olijfolie die je kunt vinden

Verse sardines moet je zelf nog schoonmaken. Dat kun je door de buik open te snijden en de ingewanden eruit te halen. Of kijk je visboer lief aan en vraag of hij het voor je doet. Sardientjes uit de diepvries zijn al schoongemaakt. Goed schoonspoelen onder stromend water. Uit laten lekken op keukenrolpapier of een theedoek.
Leg ze in een schaal en strooi er ruim zeezout overheen. Je hoeft niet bang te zijn dat ze veel te zout zijn, tijdens het roosteren valt het meeste zout er vanaf. Als je direct roostert heb je niet meer dan 2-3 minuten per kant nodig. Indirect duurt het iets langer. Tijdens het roosteren de sardientjes met rust laten. Hoe meer je eraan komt, hoe makkelijker ze uit elkaar vallen.

Zodra ze gaar zijn, leg je ze op een serveerschaal en besprenkel je ze met olijfolie en strooi je er peterselie overheen. Schijfje citroen erop. Zelfgemaakte frieten erbij, klodder biologische mayo, een witbiertje, fijne vrienden en een paar relaxte tunes op de achtergrond en je BBQ-avond kan echt niet meer stuk. Geniet!

Liever vegan?
Helemaal geen vlees en vis? Via de organisatie PETA (people for the ethical treatment of animals) kregen we 16 veganistische BBQ-toppers door.


Wait for it...