Reuzenberenklauw op zwarte lijst

Goed nieuws voor mountainbikers, hikers, hondenbezitters en andere groenzoekers: de reuzenberenklauw staat sinds kort op de zwarte lijst.


Of je nu een rondje op je mountainbike door het bos crost of op je dooie akkertje door een stadspark kuiert; uit de kluiten gewassen bossen reuzenberenklauw (tot wel 3 meter hoog) kom je overal tegen. Zoals de naam al doet vermoeden is de groene griezel, die wel wat weg heeft van een uit de klauw gelopen hennepplant, verre van onschuldig: hij overwoekert alle andere bloemen en bij aanraking kunnen enorme brandblaren ontstaan. Reden genoeg om de exoot (in de jaren 70 en 80 aangeplant als sierplant) vanaf nu met man en macht te bestrijden. De ongewenste vreemdeling is wijdverspreid in Nederland, met name in Flevoland.

Het verbod, opgelegd door de Europese Unie, verplicht lidstaten om het de grijpgrage onkruid te bestrijden. Bovendien moeten de overheden onmiddellijke maatregelen nemen om de reuzenberenklauw tegen te gaan. Check de verspreidingsatlas voor de exacte locaties.Wait for it...