Fietsen over oude vliegbasis

Fietsen en wandelen over de voormalige militaire vliegbasis Soesterberg waar het ontploffingsgevaar op dit moment alleen nog maar op de uitgestrekte paarse heidevelden plaatsvindt. Download de fiets- (30 km) en de wandelroute (5 km).Het domein van jagers en verzamelaars, dat was de vliegbasis ooit, lezen we op de website van Park Vliegbasis Soesterberg dat sinds 2014 haar hekken opende voor het publiek. In de Middeleeuwen zelfs een thuishaven van roversbenden, die vanuit een verlaten boerderij de streek onveilig maakten. Vanaf het begin van de twintigste eeuw was de voormalige vliegbasis beurtelings bakermat van de Nederlandse (militaire) luchtvaart, defensiebolwerk ten tijde van oorlogen en internationaal strategisch vliegveld tijdens de Koude Oorlog.
Maar het militaire bestaan is verleden tijd. Sinds 2009 is de basis in handen van de provincie Utrecht, die het beheer van het gebied aan Utrechts Landschap toevertrouwde. De ene na de andere ecologische verrassing werd ontdekt op de vliegbasis, vertelt boswachter Martijn Bergen. ‘Wat een rijkdom aan natuur én historie. Het is een eer dat we zo’n gebied mogen beheren.’

Tussen 15 maart en 15 augustus is het park gesloten vanwege het broedseizoen. Maar nu zijn de hekken weer open en kunnen fiets- en wandelliefhebbers volop van het weidse uitzicht vanaf de landingsbaan genieten. Ontdek de Tempelhof-achtige plek door bijvoorbeeld fietsroute 'Rondom Vliegbasis Soesterberg' (30 km) te volgen. Tijdens je fietstocht is het de meer dan de moeite waard om even een stop in te lassen bij het Nationaal Militair Museum waarvandaan je ook de benenwagen kunt pakken voor de 5 km lange Munitietocht.

• Download hier de fietsroute.

• Download hier de wandelroute.

Wait for it...