Listen to nature en voel je gelukkiger

Talloze onderzoeken hebben inmiddels bewezen dat natuurbeleving en geluk nauw verbonden zijn met elkaar. Zelfs via een beeldscherm heeft de natuur een positieve uitwerking op ons. Reden voor de BBC om 5 ‘visual soundscape’ video’s uit te brengen met elk een dosis van 10 uur natuur. Probeer het eens.

Foto: Gian-Reto Tarnutzer

Oog in oog staan met een machtig berglandschap, de zilte lucht ruiken van de zee of de schimmels in het bos die de herfst aankondigen; ‘nothing beats the real thing’, maar niet iedereen is elke dag in staat om de natuur ook van zo dichtbij te beleven en voor sommigen is het zelfs een zeldzaam uitje. Maar dat natuurbeleving een wezenlijke bijdrage levert aan je algehele gevoel van geluk, bewijzen steeds meer onderzoeken. Voor de BBC Earth was dit reden genoeg om hun Real Happiness Project te starten met als doel om het contact met de natuur van zoveel mogelijk mensen te verbeteren.
Een van de initiatieven is de vervaardiging van 5 zogenaamde ‘visual soundscape’ video’s die elk maar liefst 10 uur natuurgeluid bevatten. Geen natuurdocumentaires die je constante aandacht vereisen maar eerder een soort meditatieve reis die op de achtergrond aanwezig is. Je kunt kiezen uit het geluid van de Jungle, Island, Mountain, Desert en Grassland.

We hebben het zelf nog niet ervaren maar we kunnen ons voorstellen dat alles beter is dan 10 uur heipalen of een snelweg langs je raam. En als je niet in staat bent om naar buiten te gaan, om welke reden ook, dan is dit wellicht je beste kans en de moeite van het proberen waard. Wij zetten de natuur zeker eens een dag op de redactie op.Wait for it...