Deze mountainbikeroutes mag je niet missen

Dankzij 185 uitgerolde routes is ons platgewalste landje een mekka voor mountainbikers. Voor iedereen die geen zin heeft om het spoor bijster te raken, hebben we een aantal uitgestippelde lussen op een rijtje gezet. Enjoy the ride!


Kilometervreters
1. Delden (70 km)
Als kilometervreter kun je in Delden (OV) volop aan de bak. De route loodst je over het uitgestrekte landgoed Twickel. Bossen, heide, akkers, beken en houtwallen wisselen elkaar hier in rap tempo af. Zo'n 12 km is singletrack, de rest bestaat uit brede paden.
2. Soerendonk (61 km)
Deze ronde bestaat uit 2 lussen: de Cranendonckroute (28 km) en de Pan-Hugtenroute (40 km). Beide Brabo's schotelen je het beste van natuurgebied De Kempen voor. Echt moeilijk wordt het nergens, wel verdraaid mooi.
3. Weert (59 km)
Zandwegen, smalle geitenpaadjes en asfalt wisselen constant stuivertje in de Weerter- en Budelerbergen, Kruispeel, Laurabossen, Stamprooierheide en de Tungelerwallen. De kilometerknaller is ook op te knippen in beter behapbare brokken van 13 km en 42 km.


Indian Summer knallers
1. Nijmegen (41 km)
Zet je donkere fietsbril maar vast op, want de kleurrijke bossen rondom Nijmegen doen er alles aan om je met hun herfstpracht te verblinden. Houd je ogen sowieso maar strak op het pad gericht: de pittige singletracks, zandpaden en boswegen eisen alle aandacht op.
2. Hellendoorn (17 km)
Onlangs werd Helledoorn uitgeroepen tot het allermooiste mtb-rondje van Nederland. Met name het gemak waarmee de trails over de Sallandse Heuvelrug golven, maakte op de publieksjury (mountainbikers die online hun stem uitbrachten) grote indruk. Ook indruk maken de gebrandschilderde najaarsbossen.
3. Rhenen (6 km)
Op de Utrechtse Heuvelrug , tussen Rhenen en Zeist, liggen zeven routes die iedere biker laten kronkelen van genot. Denk aan pijnlijk lekkere klimmetjes, gelikte kombochten, spannende afdalingen en bonte bossen. De meest verleidelijke lus is misschien wel die van Rhenen.


Voor het hele gezin
1. Oosterhout (10 km)
Prima parcours om met je kroost overheen te trappen. De bochtige singletracks in natuurgebied de Vrachelse heide worden nergens echt moeilijk. Eventueel te combineren met de rondjes van Dorst en Teteringen. Behalve kinderen ook ideaal voor beginners.
2. Mierlo (17 km)
De paden die over de verstilde Molenheide en de Braakhuizense heide lopen zijn zelfs voor het kleinste grut goed te doen. Door de afwezigheid van hoogteverschillen vliegen de kilometers ongemerkt voorbij. Te combineren met de routes van Someren-Lierop, Nuenen en Waalre
3. Zeewolde (18 km)
Biken in de polder? In Flevoland weten ze hier wel raad mee. Kriskras door het Horsterwold kronkelt een verrassend leuk rondje. De spannende singletracks en het dichtbegroeide woud houden het hele gezin constant bij de les. Let op: na een fikse regenbui kun je dit polderparadijsje beter mijden.

Meer mountainbiken? In de nieuwe herfsteditie van Salt magazine vertellen we in 'The greatest show on dirt' , een 9 pag. tellende mtb-special, onder andere hoe terreinfietsen ooit is ontstaan, welke bike het beste bij jou past en waarom brede (noppen)banden lichter lopen dan smalle sloffen. Haal een los nummer HIER. Voor 17 uur besteld, de volgende dag in huis.


Wait for it...