Filmtip: China - A Skier’s Journey

Skiën staat in China nog in de kinderschoenen. Oeroude rotstekeningen tonen echter aan dat Chinezen al sinds mensenheugenis op de lange latten staan. Een fascinerende film over de Chinese skicultuur.


In 'China, A Skier’s Journey' (16.24 min) neemt regisseur Jordan Manley je mee naar de geboortegrond van de oudste skicultuur ter wereld. In de besneeuwde uitlopers van de Altai, een bergketen op de grens met Rusland en Mongolië, gebruikt de lokale Kazakken-bevolking al van oudsher lange latten om op wild te jagen. 10.000 jaar oude rotstekeningen – van skiënde jagers die steenbokken achterna zitten – in de buurt van het afgelegen plaatsje Khom lijken zelfs aan te tonen dat ze de allereersten waren die op ski’s stonden (en niet de Noren, zoals altijd werd aangenomen).

Helaas staat deze oeroude sneeuwcultuur op het punt van verdwijnen: sinds een aantal jaar mogen de nomadische Kazakken van de overheid niet meer op wild jagen. Hierdoor verdwijnt ook de noodzaak om eigenhandig latten van hout, bindingen van leer en vellen van paardenhuid te fabriceren. Tegelijkertijd is de Chinese middenklasse steeds vaker in de sneeuw te vinden. Niet om op steenbokken, herten of gazellen te jagen, maar om zoveel mogelijk status te vergaren; skiën is hot, helemaal nu de Olympische Winterspelen van Beijing (in 2022) met rasse schreden dichterbij komen. Speciaal voor dit doel worden in het oosten van het land tientallen wintersportgebieden uit de grond gestampt. Stuk voor stuk spuuglelijke plekken, op een steenworp afstand van miljoenensteden. Een merkwaardige uitzondering is Jackson Hole: een Chinese kopie van de bekende wintersportplaats in het Amerikaanse Wyoming. Hier geen betonnen hoogbouw, maar een (kitscherig) knus skidorp met houten blokhutten, hertengeweien, dorpspleintjes en een heus kerkje. 'China - A Skier’s Journey' is een fascinerende reis door een voor ons volslagen onbekende skicultuur. Kijken dus!


China: A Skier's Journey from Jordan Manley on Vimeo.

Wait for it...