Eerste Tiny Food Forest van Nederland

Leerlingen van basisschool Panta Rhei in Ede planten vrijdag 30 november het eerste Tiny Food Forest van Nederland op hun schoolplein samen met IVN Natuureducatie en de gemeente Ede. Een Tiny Food Forest is een voedselbos ter grootte van een tennisbaan. Alle 47 verschillende soorten bomen, struiken en kruiden in het minivoedselbos zijn deels of helemaal eetbaar.


Het concept voor het Tiny Food Forest komt voort uit de groeiende vraag naar voedselbossen. IVN is momenteel bezig om 100 Tiny Forests aan te leggen in Nederland. ‘Kan daar geen voedselbos-variant van gemaakt worden?’, was de vraag. Het Tiny Food Forest in Ede is een pilot. De komende drie jaar wil IVN tien minivoedselbossen aanplanten samen met gemeenten en provincies om te onderzoeken wat een Tiny Food Forest succesvol maakt.

Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein
Het Tiny Food Forest in Ede bevat straks 47 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en klimmers. Van kersenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot cola kruid. Alles is (deels) eetbaar. Kinderen krijgen straks kooklessen in de buitenkeuken midden in het voedselbosje.

Eveline van Oudbroekhuizen, projectleider IVN: ‘Kinderen leren spelenderwijs waar voedsel vandaan komt en dat het ook anders kan dan de monocultuur landbouw. Straks staat midden op het schoolplein een Tiny Food Forest vol heerlijke bessen, eetbare kruiden en zoet fruit. Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein.’

Tiny Forest maar dan anders
Het Tiny Food Forest is gebaseerd op het concept van de succesvolle Tiny Forests. Er zijn echter een paar belangrijke verschillen: in een Tiny Forest worden bomen en struiken op een oppervlakte van 200m2 heel dicht op elkaar geplant. Door de concurrentie om zonlicht groeien de kleine boompjes extra snel. In een Tiny Food Forest staan de bomen en struiken minder dicht op elkaar zodat ze goed vrucht kunnen dragen. Ook blijft het voedselbosje zo toegankelijk om te plukken. Daarnaast bevat een Tiny Forest uitsluitend inheemse bomen en struiken. In de eetbare variant staan veel soorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Wat dit betekent voor bijvoorbeeld de biodiversiteit wordt komende jaren onderzocht door Wageningen Environmental Research.

bron: IVN Natuureducatie

Wait for it...