Hier vind je de sound of silence

Herrie in je hoofd? Salt zocht en vond vier muisstille routes waar je de komende dagen even aan het feestgedruis kunt ontsnappen. "And no one dared disturb the sound of silence."


1. Stille nacht
Het Drentse Dwingelderveld is een van de stilste plekken van Nederland. In de winter, vooral na een dempend pak sneeuw, kun je helemaal een speld op de uitgestrekte heidevelden horen vallen. Gun behalve je oren ook je ogen rust door ’s avonds de met reflecterende bordjes uitgestippelde Nachtwandelroute (5 km) te volgen. Neem voor de zekerheid een hoofdlampje mee. Startplaats: Anserpad 2, Dwingeloo. nationaalpark-dwingelderveld.nl


2. Stille wateren
In De Weerribben-Wieden kun je zomers je kont niet keren. Daarentegen kun je ’s winters echt alle kanten op, vooral als schaatser. Een handjevol strenge vorstnachten is genoeg om de ondiepe kreken, beken en trekgaten in een gitzwarte ijsvloer te veranderen. Kwakkelt de winter? Laat je kano in de Kalenbergergracht te water en laat je meevoeren door de Weerribbenroute (14 km). Groene pijlen wijzen de weg. Startplaats: Hoogeweg 9, Kalenberg (schaatsen) en Hoogeweg 26, Ossenzijl (kano). np-weerribbenwieden.nl


3. Stilzwijgend
Het monumentale Radio Kootwijk werd in 1922 uit het Kootwijkerzand gestampt omdat het destijds als een oase van rust gold – noodzakelijk voor een ongestoorde verbinding met Indonesië. Een van de beste manieren om deze stilzwijgende leegte te ontdekken is door met je mountainbike over de vernieuwde Zandenwoud-route (51 km) te trappen. Startplaats: o.a. Krimweg 140, Hoenderloo en Van Golsteinlaan 20, Apeldoorn. staatsbosbeheer.nl


4. Stille tocht
De heuvels van Limburg liggen er in wintermaanden verlaten bij. Ideaal dus om al hardlopend poolshoogte te nemen, bijvoorbeeld op de Bemels Beste Bergloop: een bewegwijzerde hardlooproute (15 km) door glooiende bossen en weilanden. Startplaats: Oude Akerstraat 52, Bemelen. vvvzuidlimburg.nl

tekst & foto's: Ard Krikke

Bovenstaand artikel komt uit de 2017 wintereditie van Salt magazine. Nog geen Salt? Koop 'em dan HIER. De nieuwste uitgave is nu verkrijgbaar: 148 pagina’s, € 10, inclusief verzendkosten. Een leuk cadeau om aan jezelf of anderen te geven.


Wait for it...