Exclusieve FREE SOLO Filmavond voor Salt Leden


Alex Honnold is een koele kikker. Hij is de eerste klimmer ooit die zonder touw El Capitan, een supersteile bergwand in Yosemite beklom. In de bloedstollende film Free Solo zie je met angstzweet in je handen hoe Alex dit krankzinnige kunstje heeft geflikt.

Behalve een bureaubladafbeelding van een besturingssysteem voor Apple computers is El Capitan ook een bergwand in Yosemite National Park in Californië. De 900 meter hoge muur van spekglad graniet werkt al sinds jaar en dag als een magneet op bergbeklimmers uit de hele wereld. De bekendste route op de rotsklomp, The Nose, werd al 1958 bedwongen: Warren Harding, Wayne Merry en George Whitmore hadden 47 dagen nodig de top te bereiken. In 1975 werd de vooruitstekende rotsklomp al in één dag beklommen. Ook Alex Honnold, één van ’s werelds beste klimmers, droomde er al zijn hele leven van om ‘El Cap’ te beklimmen. Maar dan wel zonder touw of enige andere vorm van beveiliging. Free solo dus, waarbij het kleinste foutje fataal is. In deze ijzingwekkend spannende documentaire, gemaakt door Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi, volg je de Amerikaanse durfal tijdens zijn jarenlange voorbereiding op de legendarische beklimming. En ook al weet je dat Alex het er levend vanaf brengt (hij staat binnen 4 uur op de top), zit je toch met angst en beven naar zijn verrichtingen te kijken. Dit is grotendeels te danken aan het ongelooflijke camerawerk van de filmcrew, die als volleerde trapezeartiesten tegen de loodrechte rotswand aanhangen. Met name de shots van de angstaanjagende diepte die onder Alex gaapt, zorgen er voor dat je met een knoop in je maag naar zijn waanzinnige waaghalzerij zit te kijken. Wat de film echt boeiend maakt, is dat de makers ook inzoomen op Alex als persoon. Wat bezielt iemand om dit te doen? Het blijkt dat de 33-jarige klimmer een solist pur sang is; hij vindt relaties maar lastig. Angst lijkt hij niet te kennen. Een MRI-scan bewijst dit: zijn hersenen reageren extreem laat op heftige prikkels. Toch is Alex verre van levensmoe: “Net zoals iedereen wil ik leven. Ik denk alleen dat ik de dood meer accepteer.” Free Solo (97 minuten) gaat op 10 januari in première in de Nederlandse bioscopen.

Exclusieve filmavond voor Salt-leden
DEZE FILMAVOND IS BOMVOL. Wil je op de reservelijst, stuur ons dan even een mailtje:

Op 28 februari organiseert in samenwerking met The North Face een exclusieve (én gratis) filmavond voor Salt-leden in de Filmhallen in Amsterdam. Er is plek voor 150 deelnemers.

Toegang is gratis!
DEZE FILMAVOND IS BOMVOL. Wil je op de reservelijst, stuur ons dan even een mailtje:

Salt-leden hebben gratis toegang en mogen bovendien 1 introducee gratis meenemen. Het enige dat we vragen is een kleine bijdrage van € 5 voor de Salt Give Back Box (staat ter plekke) waarvan de opbrengst naar (grassroots) organisaties gaat die zich inzetten voor mens, dier en milieu. Deze bijdrage is niet verplicht maar vinden we vooral heel erg tof en sympathiek.

Erbij zijn?
DEZE FILMAVOND IS BOMVOL. Wil je op de reservelijst, stuur ons dan even een mailtje:
Deze filmavond is exclusief voor Salt Leden. Salt Leden mogen 1 introducee meenemen.
Mail naar meetups@getsalt.com. Vermeld erbij met wie je komt en op welke naam je lidmaatschap staat.

Check hier alvast de trailer:Wait for it...