Nederland gaat eerste zonnefarm op zee ter wereld bouwen

Zes Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen slaan de handen ineen en gaan de komende drie jaar de eerste drijvende zonnecentrale op zee bouwen. Het energie-opwekkende proefproject komt vijftien kilometer uit de kust bij Scheveningen te liggen.


De bedoeling van het project is dat grootschalige zonnefarms in de toekomst tussen windmolens op de Noordzee komen te dobberen. Het voordeel hiervan is dat ze geen ruimte op land innemen, en dat (op dezelfde oppervlakte) vele malen meer energie wordt opgewekt - de opbrengst op zee is zo'n 15 procent hoger. Dat komt omdat er buitengaats meer zon is en meer reflectie van zonlicht van het water naar de wolken en weer terug. Bovendien worden de panelen door het zeewater gekoeld waardoor ze beter presteren.

“Wat wij hier gaan neerzetten is bijzonder en nooit eerder gedaan. Zonnefarms werden al op binnenwateren gelegd, maar op zee is dat niet eerder gebeurd omdat dit erg moeilijk is. Je hebt daar immers te maken met enorme golven en andere destructieve natuurkrachten”, aldus Allard van Hoeken, oprichter en CEO van initiatiefnemer Oceans of Energy. Van Hoeken realiseerde eerder de drijvende getijdencentrale Bluetec, die een jaar lang schone energie opwekte uit de getijden bij Texel. “Drijvende zon op zee is een product dat goed past bij ons land met onze maritieme kennis en ervaring. De hele wereld kan hier baat bij hebben."

Wait for it...