7 Verrassende wereldplekken in Nederland

Waarom jezelf in een trein, auto of vliegtuig richting Verweggistan proppen als wereldplekken als Turkeye, America, Frankrijk en De Krim gewoon in ons kleine kikkerlandje liggen? Zeven verrassende 'achtertuinavonturen' die we samen met het Amerikaanse schoenenmerk KEEN voor je uitzochten.


1. TURKEYE
Op de kaart Zeeland Plaatsnaambord Als je vroeger tijdens geschiedenislessen – sááááí – niet al teveel hebt zitten knikkenbollen, dan weet je dat De Nederlanden tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) in een bloedige strijd met het Spaanse Rijk waren verwikkeld. Maar wist je ook dat een handjevol 'Turcken' ons heeft geholpen om de Spanjaarden uit de Lage Landen te schoppen? Ooit achtergelaten als afgedankte galeislaven speelden deze zeebonken een beslissende rol tijdens het Beleg van Sluis (1604). Als dank voor hun vechtlust noemde Prins Maurits – “Liever Turcks dan Paaps” – een fort in de buurt van Sluis Turkeye. Achtertuinavontuur Tegenwoordig is het plaatsnaambord (aan de Turkijeweg) een geliefde plek voor selfie-makende Turken. Spring in IJzendijke op je stalen ros, galoppeer langs de Staats-Spaanse Linies fietsknooppuntenroute (59 km) en inspecteer onderweg de overgebleven liniedijken, schansen en wallen. Een subtiel eerbetoon aan de Ottomaanse vechtjassen vind je in Sint Anna ter Muiden. Op de dorpspomp prijkt fier het stadswapen, met daarin prominent een Turkse halve maan. Afstrepen fietsenwandelweb.nl

2. NIEUW-AMSTERDAM
Op de kaart Drenthe Plaatsnaambord Natuurlijk hadden we Nieuw-Amsterdam op het Indiaanse eilandje Mannahatta nooit voor een appel en een ei aan die sneaky Engelsen moeten verkopen. Gelukkig kunnen we ons nog troosten met Nije-Amsterdam, een dorp onder de rook van Emmen. Dit kleine broertje van New York dankt zijn bestaan aan een zestal Amsterdamse geldwolven dat halverwege de 19e eeuw wel brood zag in de lucratieve turfindustrie. Ze noemden hun investering het Amsterdamsche Veld, dat later werd omgedoopt tot Nieuw-Amsterdam Achtertuinavontuur Ruim een eeuw nadat de turfkoorts de kop opstak, wordt de omgeving van Nieuw-Amsterdam opnieuw opgeschrikt door hongerige gelukszoekers. Dit keer zijn het mountainbikers die met hun noppenbanden verwoed naar het bruine goud delven. Kruip in de huid van zwoegende turfstekers door even ten noorden van N.A. de mtb-routes van Sleen (32 km) en Emmen (20 km) te pakken. Afstrepen mtbroutes.nl3. ZURICH
Op de kaart Friesland Plaatsnaambord Potato, Potahto. Zurich, Zürich. Who cares? Uit het ‘Verdwaald post’ paneel dat tegen de plaatselijke souvenirwinkel van het Friese dorp is gespijkerd, blijkt dat zelfs de post wel eens struikelt over een leesteken: het bord bestaat uit een collage van brieven die in de loop der jaren op de verkeerde deurmat zijn gevallen. Zurich – uitgesproken als Surch – stamt echter niet af van het Zwitserse Zürich. Het is een verbastering van Zuderinghe; een gehucht dat ooit op de zuidelijke zandrug van het riviertje de Marne lag. Achtertuinavontuur Een paar kilometer ten zuiden van Zurich bevindt zich langs de Afsluitdijk een paradijs voor kitesurfers. Op het surfstrandje van Kornwerderzand waait het zo vaak dat zelfs vaste badgasten als aalscholvers soms knettergek van de wind worden. Negeer je gevleugelde vrienden en ga samen met een van de kite-instructeurs van Freeriderz het IJsselmeer op. Of vaar met je windsurfplank op de woelige baren. Tip: neem je zwemdiploma mee. Niet het kniediepe water laat je hier spartelen, wel de eindeloze zee van ruimte. Afstrepen kitesurfles.net4. DE KRIM
Op de kaart Overijssel Plaatsnaambord Poetin die de Krim binnenvalt, Trump die Rusland voor rotte vis uitmaakt; het is niks nieuws onder de zon. Zo’n anderhalve eeuw geleden was het ook al hommeles op de Krim. Toen stond de machtige Russische beer tegenover een tot de tanden bewapende westerse troepenmacht. De bloedige oorlog maakte destijds zo’n grote indruk dat plekken waar mensen sindsdien met elkaar op de vuist gingen voortaan de Krim werden genoemd. Zo waarschijnlijk ook De Krim, een gehucht bij Hardenberg dat in 1857 op de kaart verscheen. Achtertuinavontuur Tegenwoordig kun je in het slaperige veendorp een kanon afschieten. Gelukkig zorgt het oer-Hollandse Vechtdal met zijn bossen, rivierduinen en zanderige belten voor het nodige groene vuurwerk. Maak een klapper door de piekfijne Rondom Rheeze wandeling (13 km) door het stille Vechtdal te volgen. Sta je nog niet op je benen te tollen? In Balkbrug stuit je op de Reestlandhoeve, een wijngaard waar je biologische wijntjes kunt proeven.
Afstrepen vechtdaloverijssel.nl, reestlandhoeve.nl.5. AMERICA
Op de kaart Limburg Plaatsnaambord ‘As ge in America bint geboare, da kunde d'r van op aan, dat ze ow nog hiel wat kiere vroage: "Hej, woa komde geej van dan”?’ Zelfs niet meeblèrende Rowwen Hèze-fans hebben wel eens van het Noord-Limburgse America gehoord. Het dorp dankt zijn naam aan straatarme sloebers die aan het einde van de 19e eeuw met hun hele hebben en houwen richting de turfrijke Peel trokke; hun onzekere lot was (enigszins) vergelijkbaar met Amerikaanse kolonisten die massaal richting het westen verkasten. Achtertuinavontuur Met een beetje fantasie – een paar Korenwolfjes doen wonderen – zou je de Peel de Nederlandse versie van de Amerikaanse Everglades kunnen noemen. De drassige vlek op de grens tussen Limburg en Brabant is een must see voor vogelspotters. Met soms honderd vogelsoorten in een weekend, zie je hier al gauw meer vogels dan tijdens een bezoekje aan Avifauna. Staatsbosbeheer heeft een fietsroute (33 km) en drie wandelroutes (2, 3 en 6 km) over de zompige grond uitgerold. Afstrepen staatsbosbeheer.nl.6. FRANKRIJK
Op de kaart Gelderland Plaatsnaambord Over de oorsprong van Frankrijk aan de Zuiderzeestraat in Harderwijk doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou het gehucht zijn naam te danken hebben aan een Franse luchtballon die in 1871 een lokale boomgaard als landingsbaan gebruikte. Boze tongen beweren echter dat hier ten tijde van de Franse bezetting (1795-1813) er een boer was die als stil protest zijn boerderij ‘Erf Frankrijk’ noemde. Achtertuinavontuur Boomgaarden en boerderijen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor hoogspanningsmasten en rijtjeshuizen. Toch is deze Harderwijkse buurt een prima uitvalsbasis om je een Franse slag in de rondte te sporten. Kies vanaf Strand Horst het ruime sop door bij Telstar Surf een stand up paddle board of een windsurfsetje te huren. Neem kiteles als je de ronddobberende zwanenkolonie de kraalogen wilt uitsteken. De vaart erin? Wip het Wolderwijd over en kronkel over de 15 kilometer lange trailrunroute die onze vrienden van Natuurmonumenten in het Harderbos bij Biddinghuizen voor je hebben uitgezet. Afstrepen telstarsurf.nl, natuurmonumenten.nl/trailrunnen
7. SPITSBERGEN
Op de kaart Groningen Plaatsnaambord Ede Staal (lees: de Groningse Jacques Brel) wist als geen ander de woeste schoonheid van het platgeslagen kleiland in het hoge noorden onder woorden te brengen. ‘Eerst was er veen en alles onbegoanboar, t laand was sjompeg en gain mens dij kon der wonen, toun kwam de tied van törfgroaven en van toumoaken, van aarmou at men broene bonen.’ Keuterboertjes die zich in de 19e eeuw net buiten Hoogezand vestigden, waren iets minder poëtisch. Zij noemden hun door weer en wind gegeselde dorp domweg Spitsbergen, een verwijzing naar de eilandengroep in de Noordelijke IJszee. Wereldplek Hoendiep, Damsterdiep, Boterdiep, Reitdiep, Winsumerdiep: Groningen is een kletsnat labyrint van waterwegen dat zich misschien nog wel het beste vanaf het water laat ontdekken. Met ruim 850 kilometer aan kanoroutes ben je verzekerd van een ‘all you can eat’ peddeldis. Volg bijvoorbeeld de Wedderbergentocht (22 km) en dobber via de Westerwoldsche AA en het Veendiep door de geschiedenis van het 'sjompeg laand'. Afstrepen varen.groningen.nl, kanoweb.nlBETTER TAKES ACTION
Salt heeft al jaren een trouwe partnership met het schoenenmerk KEEN. Om meerdere redenen. In de eerste plaats omdat ze een innovatieve kijk op schoenen hebben, maar ook omdat ze hun merkbekendheid gebruiken om mensen te inspireren een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Onder het motto Better Takes Actionworden er wereldwijd activiteiten ontwikkeld. Of het nu gaat om natuurbescherming, het verbeteren van je eigen levensstijl of de banden met je vrienden en familie aanhalen; dingen veranderen alleen maar ten goede als je actie onderneemt. Kom daarom van de bank af, trek de stoute schoenen aan en trek eropuit. Niet naar Verweggistan, maar gewoon Nederland in. Hoe meer je je laat verrassen door de enorme schoonheid, hoe meer je ervan gaat houden en je er ook voor wilt zorgen.tekst: Ard Krikke
beeld: Ard Krikke, Natasha Bloemhard & Shutterstock

Wait for it...