Videotip: Follow the wind


Jerrie van de Kop is één van de beste kitesurfers ter wereld. In Follow the Wind doorkruist de hoogvlieger met kite, blokart, luchtballon en landboard Tanzania. Hiermee wil hij aandacht vragen voor het werk van Justdiggit, een revolutionaire club wereldverbeteraars die gortdroge gebieden in Afrika vergroent. Bekijk nu de hele film.

Follow the Wind begint als het zoveelste verhaal over een kitesurfer die op exotische plekken zijn vliegkunsten vertoont. Zo doet Jerrie van de Kop – voormalig Nederlands en Europees kampioen freestyle – in de eerste paar minuten van de film uit de doeken dat hij het plan heeft opgevat om met wind aangedreven vaar- en voertuigen Tanzania te doorkruisen. Hiervoor wil hij gebruik maken van onder andere een kiteboard, een blokart, een luchtballon, een landboard en een snowkite. Deze laatste heeft Jerrie nodig om op de top van de 5900 meter hoge Kilimanjaro, het einddoel van zijn reis, te kunnen sneeuwsurfen. Hij hoopt hiermee aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde – wetenschappers verwachten dat de gletsjers van de Kilimanjaro rond 2020 volledig zijn gesmolten. Hoewel de film bol staat van de prachtige actiebeelden begint het verhaal pas echt interessant te worden als de vliegende Hollander op bezoek gaat bij de Masai, en zich laat uitleggen dat Afrika aan de vooravond van een groene revolutie staat.

Lokale boeren en herders vertellen dat ze met behulp van Justdiggit, een Nederlandse club van wereldverbeteraars, gaten en geulen in uitgedroogde gebieden graven. Het idee hierachter is dat regenwater niet verdampt of wegvloeit, maar de grond insijpelt zodat begroeiing weer terugkeert. Deze menselijke kickstart moet er uiteindelijk voor zorgen dat de natuurlijke regenmachine weer op gang komt: des te meer water in de aarde verdwijnt, des te meer zaadjes ontkiemen. Dat heeft tenslotte weer meer regen tot gevolg, want veertig procent van alle regen komt door verdamping van planten en bomen. Een zelfversterkend systeem dus. Follow the Wind is HIER te zien (zendtijd: 37.42 min).

Wait for it...