Hier is het knallen!Exploderende bollen, ploffende fruitbomen en licht ontvlambare heidevelden: Moeder Natuur bekent binnenkort weer kleur. Dit zijn routes waar je de komende lentemaanden rekening moet houden met ontploffingsgevaar.Heuvels bestormen
Mijnenveld Mountainbikeroute Hellendoorn/Nijverdal, een 18 kilometer lange kuitenbijter over de Sallandse Heuvelrug.
Inkleuren Laat in het voorjaar (juni) rolt Moeder Natuur een rozerood tapijt van dopheide uit over het in de ijstijd opgehoopte heuvellandschap. Echt veel tijd om van deze pracht en praal te genieten heb je echter niet: het uitgestippelde kronkelrondje vergt het uiterste van je stuurmanskunsten. Meer heidepraal zien? Ook in het naburige Holten kun je vol aan de bak. Hier maakt een parcours van 29 kilometer het zuidelijk deel van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug onveilig.
Knallen Check mtbroutes.nl voor de startlocaties, routeverslagen en korte filmpjes. Op sallandseheuvelrug.nl (‘Wat kan ik doen?’) staan ook wandelroutes en leuke kinderactiviteiten.Banjeren door bloemen
Mijnenveld OV-stapper Heuvelland, een tweedaagse wandeling (38 km) in de Zuid-Limburgse heuvels.
Inkleuren Zet je benenwagen in de bergversnelling en slinger vanuit Valkenburg via de Gulp het Gerendal in. Met meer dan 140 bloeiende plantensoorten, waaronder een zee van wilde orchideeën (toegankelijk mei-juni), heb je hier het idee dat je in een met Pokon besprenkelde bloementuin verzeild bent geraakt. Via allerlei geitenpaden en holle wegen klim je richting Slenaken, het eindpunt van de eerste dag. Op dag twee word je in het Mergelland getrakteerd op weidse vergezichten, mits je uitzicht niet geblokkeerd wordt door bloeiende fruitbomen. In Eijsden pak je de trein terug naar Valkenburg.
Knallen op Wandelnet.nl vind je een zeer uitgebreide routebeschrijving (per dag) en kun je de route ook downloaden.Hoog in de bol hebben
Mijnenveld Bollenroute Julianadorp, een fietsknooppuntenroute van 41 kilometer in de kop van Noord-Holland.
Inkleuren De lente in je bol? Stap dan in het naar koningin Juliana (1909-2004) vernoemde dorp op je stalen ros. Geef ‘em vervolgens de sporen en binnen een paar tellen beland je in eindeloze bollenvelden vol exploderende tulpen, narcissen, gladiolen, irissen, krokussen en hyacinten. Dankzij de hallucinerend mooie kleuren gaan de kaarsrechte polderwegen nergens vervelen. Toch uitpuffen? Stop dan bij het enige bollenmuseum ter wereld, de Hortus Bulborum in Limmen (hortus-bulborum.nl). In de museumtuin kun je je vergapen aan meer dan 4000 voorjaarsgewassen. Op de FB pagina van www.bollenstreek.nl wordt een wekelijkse update gegeven waar de mooiste bloemenvelden te vinden zijn.
Knallen Op fietsen123.nl kun je terecht voor een routekaartje plus bijbehorende fietsknooppunten. Meer fietskleur bekennen? Check de overige 4 Bollenroutes.

Wait for it...