Getest in het SaltLab: Gore Shakedry regenjas

Het SaltLab is een ‘proeflokaal’ waarin we – Salt redactie én Salt lezers – nieuwe of leuke producten aan de tand voelen. Verwacht geen wetenschappelijke testrapporten, wel een eerlijke eerste indruk. Dit keer op de pijnbank: Gore C5 Gore-Tex Shakedry 1985 Jacket.


Merk Gore
Bestaat sinds 1958
Product Fietsregenjas
Prijs € 300. gorewear.com

+ waterdicht, ademend, vederlicht (116 gr), pasvorm, superklein op te bergen.
- prijs.

Als fanatiek fietser heb ik de afgelopen jaren heel wat regenjasjes versleten. Over geen enkele drooghouder was ik eigenlijk echt tevreden. Lekkende naden, slechte pasvorm, haperende ritsen, niet ademend, lelijk design: er was altijd wel iets op aan te merken. Totdat ik vorig voorjaar de Gore C5 Gore-Tex Shakedry 1985 Jacket in handen kreeg: een superlichte, flinterdunne én compacte regenjas voor bikers. Hoewel ik in eerste instantie schrok van de pittige prijs (€ 300) was ik al vrij snel aangenaam verrast. Om te beginnen zit het jasje mijn uit de klei getrokken polderlijf (1,98 meter) als gegoten: de pasvorm is strak en sluit goed aan op het lichaam, ook in een sportieve houding. Geen last van irritant windgewapper tijdens het fietsen dus. Daarnaast sluit het bij de hals (verstelbaar, zachte stof aan binnenkant) en polsen (halfelastische manchetten) goed af, waardoor water en wind buiten de deur blijven. Het enige kritiekpuntje dat ik heb, betreft de verlengde achterkant: deze had van mij wel iets langer gemogen. En dan de weerbarstige praktijk. Het jack heeft me tijdens talloze kletsnatte mountainbiketochten over de Utrechtse Heuvelrug en racefietsritten in de Flevopolder echt kurkdroog gehouden. Het supertechnische materiaal (Gore Active met Shakedry) parelde regendruppels met speels gemak af. Tegelijkertijd zweette ik niet noemenswaardig meer. Klaarde het weer op? Even uitschudden en klaar (lees: droog) was Kees. Ik heb het tevens meerdere malen als windjack gebruikt, met name op de wegfiets. Zelfs als ik de gaskraan vol opendraaide, zorgde het ventilerende vermogen ervoor dat ik niet in mijn eigen sop gaar kookte. Ik moet hierbij wel opmerken dat ik tijdens inspanning erg makkelijk zweet en daarom in deze gevallen vaak met één (dun) kledinglaagje minder op pad ging. Kortom: het regenjasje is verre van goedkoop, maar wel de beste die ik ooit heb aangehad. Aan jou de keuze. – Salt redacteur Ard Krikke

Innovatie *****
Vakmanschap *****
Functionaliteit *****
Levensduur *****
Design *****
Eco-vriendelijk ***

Wait for it...