De fietsende Hollander

Vergeet verfomfaaide fietskaarten. Dankzij het fietsknooppuntensysteem, dat als een groen net over heel Nederland is uitgerold, stippel je eenvoudig zelf één- of meerdaagse tochten uit.


Het groene speldenkussen dat je hierboven ziet is geen bomenkaart van Staatsbosbeheer, maar het fietsknooppuntensysteem: een routenetwerk dat als een ragfijn spinnenweb Nederland bedekt. Het werkt als volgt: download de app Fietsknoop op je telefoon, stel aan de hand van nummers (de knooppunten) op de kaart een virtueel rondje samen en de routeplanner rekent het aantal kilometer uit. Print de getallenreeks uit (of maak een screenshotje) en spring op je trouwe ros. Eenmaal onderweg correspondeert ieder nummer met een fietsknooppunt: een wit bordje (met een groen getal) dat langs de kant van de weg staat. Om de zoveel kilometer stuit je op een overzichtsbord waarop alle knooppunten (en tussenliggende afstanden) in de nabije omgeving staan afgebeeld. Zo kun je ter plekke nog beslissen om een extra lusje te maken. Als er overigens een bordje mist, meld dit dan via bordjeweg.nl


Kun je uit het ragfijne ruitjesvel geen (weg)wijs worden? Neem dan een kijkje op nederlandfietsland.nl en laat je inspireren één van de kant-en-klare knooppunttochten die door het fietsplatform rondom een landschappelijk of cultuurhistorisch thema zijn samengesteld. Op de site vind je overigens ook een overzicht van alle Landelijke Fietsroutes. De LF-routes staan los van de fietsknooppunten en worden met aparte bordjes (wit bordje met groene fietser) bewegwijzerd. In totaal zijn ze goed voor ruim 4500 kilometer ontspannen fietsplezier. Zo sluipt de LF9 NAP-route van Breda naar Nieuweschans (445 km), kabbelt de LF1 Noorzeeroute van Den Helder naar Sluis (330 km) en banjert de LF15 Boerenlandroute van Alkmaar naar Enschede (260 km). Rijg alle langeafstandfietsroutes aaneen en je krijgt de Ronde van Nederland: een waanzinnig mooie lus van de Noordzeekust tot de Achterhoek en van de Groningse wierden tot de Brabantse vennen (1300 km).

Wait for it...