De geschiedenis van de slipper

Niets bezorgt je zo snel het zomergevoel als slippers aan je voeten. Maar onze lichtvoetige vrienden hadden heel wat meer tijd nodig om onze westerse cultuur binnen te sloffen. Een duik in de geschiedenis van de flip flop.


Op prehistorische muurschilderingen uit de steentijd staan al primitieve slippers afgebeeld. Ook in landen als Egypte, India, China, Kenia en Mexico sjokken ze al sinds mensenheugenis rond op open zolen van respectievelijk papyrus, hout, rijststro, geitenvellen en yuccabladeren. Toch doet de slipper pas na de Tweede Wereldoorlog zijn intrede in het Westen; Amerikaanse soldaten die in de Pacific hadden gevochten keerden huiswaarts met traditionele zōri-slippers van riet.
Omdat zōri voor de gemiddelde Yank niet lekker bekt, werd het schoeisel omgedoopt tot flip flops. Een gevalletje wat de taaldokters onomatopee noemen; oftewel een woord dat, wanneer je het uitspreekt, lijkt op het geluid dat het benoemt.


Via de Californische surf- en strandcultuur vond de slipper - inmiddels gemaakt van materialen als plastic, rubber en leer - in de jaren ’60 uiteindelijk zijn weg naar Europa. Tegenwoordig struikel je dankzij merken als Keen, Olukai, O'Neill en Reef in ons kleine kikkerlandje over deze zomerse stapper.

Wait for it...