Eiland in zicht: Marken (Mereke)

Nederland telt heel wat meer eilanden dan alleen de Wadden- of Zeeuwse eilanden. Het zijn stuk voor stuk pareltjes die wij vaak (onterecht) over het hoofd zien. Het eilandje Marken is zo’n onverwachte aanrader. En in het voorjaar ben je er nog haast alleen.Locatie 22 kilometer ten noordoosten van Amsterdam in het Markermeer en de Gouwzee. Het eiland behoort tot de gemeente Waterland in de provincie Noord-Holland.

Eiland van formaat ruim 3 km lang, 1,5 km breed en rondom 10 km.

Terug in de tijd Het eilandje Marken raakte ooit als gevolg van afslag van veengrond los van het vasteland en wordt al sinds de 13e eeuw bewoond. Eerst door monniken van het Friese klooster Mariëngaarde die hier voornamelijk leefden van veeteelt en landbouw. Om zich te beschermen tegen het wassende water van de Zuiderzee werden er dijken aangelegd en bouwden ze woningen op terpen (werven). Een eeuw later werden de monniken verjaagd door Graaf Willem de Vierde van Holland die het eiland vervolgens aan zijn lot overliet. Als een roofdier sloeg de Zuiderzee toe en slurpte bijna de helft van de omvang van Marken op. Tot in de 19e eeuw zorgden scheepvaart en visserij voor brood op de plank van de bewoners, maar de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 maakte hier rigoureus een einde aan. Toen in 1957 het eiland via een dijk met het vasteland werd verbonden, veranderde Marken langzaam in een toeristische trekpleister.Bekendste ‘eilandgast’ Het Paard van Marken (1839), gebouwd als een van de drie vitale vuurtorens, naast Enkhuizen en Durgerdam, voor de beveiliging van de scheepvaartwegen naar Amsterdam.
Littekens Een brede sloot dwars door het eiland herinnert aan de plannen voor de aanleg van het Goudriaankanaal waarmee, in opdracht van Koning Willem I, in 1825 werd begonnen. Het kanaal zou de scheepsvaartverbinding met Amsterdam moeten verbeteren, maar de aanleg werd in 1828 stopgezet vanwege geldgebrek. Ook de strekdam in het noorden is een litteken van een onafgemaakt project: de aanleg van de Markerwaard, onderdeel van het plan van Cornelis Lely om het Markermeer in te polderen.

Doen Rondje Marken (6 km). Dit rondje, dat onderdeel is van de langeafstandswandeling Zuiderzeepad, is heel gemakkelijk te volgen aan de hand van de witrode markering. Wie helemaal rondom het eiland loopt is 10 kilometer onderweg. In de haven van Marken vind je diverse restaurants en leuke havenkroegjes met uitzicht op de Gouwzee. En in de winter kom je naar Marken voor het kruiend ijs.

Beste tijd Marken is het hele jaar door leuk, maar wie het maximale eilandgevoel wil ervaren vermijdt de drukke zomermaanden. Voor- en najaar, evenals de winter of aan het einde van een weekenddag zijn de beste momenten.

Wait for it...