Vers van de pers: kitesurfen wordt olympische sport

Kitesurfen staat vanaf 2024 op het olympische programma. In Parijs zullen gemengde teams van mannen en vrouwen meedoen. Gelukkig blijft windsurfen als zeildiscipline gewoon bestaan.


De Olympische opkomst van kitesurfen komt niet uit de lucht vallen. Het IOC is duidelijk een nieuwe koers ingeslagen: de olympische sport moet verjongen, gendergelijk en laagdrempeliger worden. Omdat het aantal zeilmedailles niet mag groeien, worden de twee 470-klassen (mannen en vrouwen) samengevoegd tot één gemengde tweepersoonsboot. Het windsurfen voor mannen en vrouwen zal dus blijven bestaan. De keuze voor het materiaal en of er (deels) op foils over wordt gestapt wordt in een later stadium besloten.

Windsurfen blijft olympisch
Het besluit van World Sailing wordt door het Watersportverbond met gemengde gevoelens ontvangen. Hoofdcoach Jaap Zielhuis licht toe: “Dat het kitesurfen als nieuwe Olympische zeildiscipline omarmd wordt kan ik goed begrijpen. Wij tillen ook zwaar aan de betaalbaarheid en wereldwijde verspreiding van de zeilsport. Onze sport moet toegankelijk en laagdrempelig blijven. Kitesurfen is daarvan het schoolvoorbeeld en is bovendien atletisch en spectaculair. Ditzelfde geldt voor het windsurfen. We zijn blij dat deze discipline, waarin we al een sterke toekomstige delegatie klaar hebben staan, behouden wordt."

Bron: Watersportverbond
Foto: Ard Krikke

Wait for it...