De onfietsbare fietsen van Gianluca Gimini


Sinds 2009 vraagt hij willekeurige voorbijgangers een fiets te tekenen op een vel papier. Het leverde een fascinerende inkijk in het brein van de mens op, maar ook een archief aan bijzondere fietsontwerpen.

Wil je in twee minuten een fiets voor mij tekenen? Het lijkt misschien een doodeenvoudige opdracht, maar toen kunstenaar Gianluca Gimini deze vraag voorlegde aan honderden willekeurige personen – van 3 tot 88 jaar jong – bleek de praktijk toch moeilijker dan gedacht. Ontbrekende stangen, kromme trappers en idiote kettingconstructies aan het voorwiel(!); al snel verscheen het ene na het andere onmogelijke ontwerp op papier. “Pas later kwam ik erachter dat psychologen precies deze test gebruiken om te demonstreren dat ons brein ons soms doet geloven dat we iets al lang kennen, terwijl dat in feite helemaal niet zo is”, vertelt Gianluca. En toch zouden de snelle schetsen volgens hem een onuitputtelijke bron van inspiratie kunnen zijn voor fietsenmakers. Daarom besloot hij ze op de computer om te zetten in hyperrealistische producttekeningen. “Ze bewijzen voor mij dat iedereen, ongeacht zijn leeftijd of achtergrond, in staat is om met buitengewone, wilde, innovatieve en soms briljante uitvindingen op de proppen te komen.”

Wait for it...