Filmtip: Fishpeople


Een speervisser, een openwaterzwemmer, een soul surfer, een fotograaf, een big wave surfer en een watergekke jeugdwerker: in Fishpeople vertellen zes mensen hoe ze zich geen leven zonder oceaan kunnen voorstellen.

Wie streeft er vandaag de dag nu niet naar een simpeler leven? Een leven met meer rust, eenvoud en geluk in plaats van meer spullen. In de inspirerende docu Fishpeople komen zes mensen aan het woord die de diepere betekenis van het leven gevonden lijken te hebben. Zo scharrelt de Hawaïaanse freediver en speervisser Kimi Werner dagelijks haar eigen kostje bij elkaar. Niet door naar de supermarkt te lopen, maar door onderwater (zonder extra zuurstof) minutenlang op haar prooi te jagen. Ook Lynne Cox lijkt niet veel nodig te hebben, zolang ze maar in de buurt van water is. Voor haar voelt de oceaan als thuiskomen. De 61-jarige openwaterzwemster heeft onmogelijke prestaties op haar naam staan, van het oversteken van de Beringstraat tot ijskoude zwemtochten in de Zuidpoolzee. Hetzelfde geldt voor Matahi Drollet en Dave Rastovic. De eerste is een big wave surfer uit Tahiti die net zoals zijn vissende voorouders met kieuwen geboren lijkt te zijn. De tweede is een Aussie die ooit gold als een van de allerbeste profsurfers ter wereld, maar nu als soulsurfer de wereld rondreist en alles in het werk stelt om het kwetsbare onderwaterleven te beschermen. Misschien nog opmerkelijker is het verhaal van Ray Collins, een Australische mijnwerker die zichzelf na een werkongeval omschoolde tot een van de beste surffotografen ter wereld. Last but not least komt Eddie Donnellan aan het woord. Eddie is een spijkerharde local uit San Francisco die alleen met zijn board het water induikt als torenhoge golven op de kust beuken. Is dit niet het geval, dan geeft hij surflessen aan kansarme kinderen uit achterstandswijken. De door Keith Malloy gemaakte documentaire is te zien op Netflix. Zendtijd: 48 min.

Bekijk hier vast de trailer:


Wait for it...