Klimlegende Jeff Lowe overleden

Op 24 augustus overleed de legendarische klimmer Jeff Lowe op 67-jarige leeftijd. De Amerikaan was een van de beste klimmers van zijn generatie en stond aan de basis van outdoormerk Lowe Alpine. Als eerbetoon hebben we hieronder een verhaal over Jeff geplaatst dat vorige zomer nog in Salt magazine stond.


MAN MET DE HAMER

Jeff Lowe (67) wordt gezien als een van de allergrootste klimmers. Daarnaast stond hij aan de basis van outdoormerk Lowe Alpine. De Man met de Hamer nam poolshoogte.

Binnen of buiten?
“Zonder enige twijfel buiten. Zodra ik op eigen benen kon staan, nam mijn vader – gevechtsvlieger en fervent bergbeklimmer – me mee naar buiten. Hiken, paardrijden, klimmen, skiën, kamperen, fikkie stoken, kanoën: de liefde voor ‘The Great Outdoors’ werd me al vroeg bijgebracht. Samen met mijn broers maakten we dagenlange trektochten door de ongerepte bergen van Utah. Zo was ik op mijn zevende de jongste klimmer ooit die bovenop de top van de 4.197 meter hoge Grand Teton, in Grand Teton National Park, stond. Een onbeschrijfelijke ervaring. Mijn hang naar avontuur was geboren. Tijdens de afdaling ging ik overigens vreselijk op mijn plaat. Mijn vader heeft moeten praten als Brugman om me weer beneden te krijgen.”

Achtertuin of Verweggistan?
“Lastige keuze. Ik ben uiteraard begonnen met ‘backyard adventures’. Als veertienjarig jochie ging ik voor het eerst in mijn uppie op pad. Ik wilde Mount Odgen, de berg in onze achtertuin, beklimmen. Na een lange dag klauteren zette ik net onder de top mijn tentje op. Bonen uit blik eten. Urenlang naar fonkelende sterren staren. Magische momenten. De volgende dag beklom ik de ruige rotsklomp opnieuw, dit keer via een andere route. Sindsdien ben ik verslingerend aan zwerven en volgden talloze wereldwijde beklimmingen, van de Ama Dablam in Nepal tot de Trango Towers in Pakistan en de Eiger in Zwitserland.”

Bergen of business?
“Door bergen ben ik in business gerold. Eind jaren ’60 bivakkeerde ik veel in de bergen. Big walls in Zion National Park. Dagenlange klauterpartijen in Wyoming. IJsklimmen in de Canadese Rock Mountains. Ondertussen knutselde mijn broer Greg in de garage van mijn ouders revolutionaire klimrugzakken in elkaar. Uit onvrede over het toenmalige materiaal kwam hij op het idee om onder de naam Lowe Alpine een lichte backpack met inwendig frame, heupband en verstelbaar rugpand – voor betere gewichtsverdeling en meer bewegingsvrijheid – te maken. Omdat Greg het in zijn uppie niet kon bolwerken, vroeg hij of ik hem wilde helpen. In 1967 brachten we de Expedition Pack, een zeer technische rugzak voor alpinisten, op de markt. Lowe Alpine stond in één klap op de outdoorkaart. Nu, vijftig jaar later, is Lowe Alpine uitgeroeid tot een van de meest gerespecteerde rugzakmerken ter wereld.”

Geld of gezondheid?
“Een goede gezondheid is van onschatbare waarde! In 2000 viel ik tijdens het hardlopen een paar keer plat op mijn gezicht. Zomaar, zonder aanwijsbare reden. Drie jaar later kreeg ik te horen dat ik multiple sclerose, een aandoening aan het centrale zenuwstelsel, had. Een klap. Ik ben echter niet bij de pakken neer gaan zitten. In 2006 richtte ik Ogden Climbing Parks op, een organisatie die tot doel had om kinderen kennis te laten maken met klimmen. In 2008 werd ik gediagnosticeerd met multipele systeem atrofie. MSA is een ziekte die de hersencellen vroegtijdig aantast en het autonome zenuwstelsel ontregelt. Mensen vragen me vaak of ik niet verbitterd ben. Ik antwoord altijd dat het leven de afgelopen vijftig jaar een groot feest is geweest, en dat ik dankbaar ben voor de tijd die ik nu nog met mijn gezin kan doorbrengen.”Levenslessen of niks geleerd?
“Wat ik vooral van de bergen heb geleerd, is dat we zuinig moeten zijn op de aarde. Alles en iedereen is met elkaar verbonden; de kleinste verstoring van dit evenwicht kan verstrekkende, negatieve gevolgen hebben. In plaats van Moeder Natuur af te stoten, moeten we haar juist in onze armen sluiten. Planten, dieren, rivieren, bergen, oceanen; we kunnen niet zonder ze. Behandel de aarde zoals je zelf behandeld zou willen worden.”

Wait for it...