Best of 2018

Op alle artikelen, groot of klein, die wij voor Salt produceren zijn we trots. Maar sommige reportages steken er bovenuit. Soms omdat er veel meer uitkwam dan we verwacht hadden, de andere keer omdat we aangenaam verrast, onverwachts geraakt of zo geïnspireerd werden dat we zelf direct aan de slag wilden. Dit zijn enkele van onze favorieten uit 2018.


Blind vertrouwen
afkomstig uit Salt #67 (lente 2018)

Nadat Simon Wheatcroft (35) zijn gezichtsvermogen verloor, bracht hardlopen weer licht. Hij rende tegen lantaarnpalen, voetgangers en zelfs auto’s. Totdat hij onlangs – dankzij een rotsvast geloof in technologie – ongeschonden de marathon van New York liep. Zonder begeleiding, als eerste blinde ooit. Het startschot van een revolutie.

Lees verder

Surfen kan straks overal
afkomstig uit Salt #67 (lente 2018)

De surfsport staat aan de vooravond van een mega game changer. Nu de zogenaamde surf pools wereldwijd uit de grond worden gestampt, óók in Nederland, kan surfen straks overal.

Lees verder
Schuilhutten
afkomstig uit Salt #68 (zomer 2018)

Steeds meer mensen snakken naar minder. Minder spullen, minder verplichtingen, minder mensen, minder keuzestress. Niet verwonderlijk dus dat zogenaamde tiny getaways aan een serieuze opmars bezig zijn. Denk aan bivakkeren in een sloophouthuisje in woeste wetlands, een glazen ruimteschip op een Schotse klif of aan een ondergedompelde slaapkamer in de tropen. Stuk voor stuk schuilplekken die van alle onnodige rompslomp zijn gestript waardoor je alle tijd en ruimte hebt om de harde schijf in je bovenkamer eens flink te resetten. Maximaal genieten met minimale middelen dus.

Lees verderClose to Nature
afkomstig uit Salt #68 (zomer 2018)

Handenwrijvend staat Moeder Natuur ons dit voorjaar in Dalsland, West-Zweden op te wachten. Met in haar hand twee stevige schoonmaakmiddelen: eerst een onderdompeling van 72 uur in een glazen hut op een eiland en dan drie dagen zwerven over een pelgrimspad. Krachtig genoeg, weet zij, om onze dagelijkse waan in een week tijd moeiteloos uiteen te laten spatten.

Lees verder
Waarom oude wijsheid nooit roest
afkomstig uit Salt #68 (zomer 2018)

Ikigai, Hygge, Lagom, Sisu, Còsagach…Pardon!? Nee, m’n toetsenbord is niet op hol geslagen, want dit is slechts een greep uit de titels van de laatste boekentrend. Een trend die op zoek gaat naar oude volksgevoelens, tradities, normen en waarden die ons eraan herinneren waar het leven ook alweer over gaat. Iets wat we in al onze haast soms lijken te zijn vergeten.

Lees verderDoe alles 1% beter
afkomstig uit Salt #69 (herfst 2018)

Twintig jaar geleden reden Britse wielrenners nog geen deuk in een pakje boter. Dave Brailsford kreeg de ondankbare taak om dit te veranderen. De wielercoach ging aan de slag en al snel regende het medailles. Zijn geheim? Alles één procent beter doen.

Lees verderWandelfeest in de wildernis
afkomstig uit Salt #70 (winter 2018/2019)

Sommige dingen moet je gewoon een keer in je leven gedaan hebben. Zoals de Fjällräven Classic, een 110 kilometer trektocht over de Kungsleden (Koningspad) in Zweeds Lapland. Redacteur Ard Krikke nam deel en probeerde het succes van het meerdaagse wandelfeest te doorgronden.

Lees verderWait for it...