Best of 2018 - Schuilhutten

afkomstig uit Salt #68 (zomer 2018)

Steeds meer mensen snakken naar minder. Minder spullen, minder verplichtingen, minder mensen, minder keuzestress. Niet verwonderlijk dus dat zogenaamde tiny getaways aan een serieuze opmars bezig zijn. Denk aan bivakkeren in een sloophouthuisje in woeste wetlands, een glazen ruimteschip op een Schotse klif of aan een ondergedompelde slaapkamer in de tropen. Stuk voor stuk schuilplekken die van alle onnodige rompslomp zijn gestript waardoor je alle tijd en ruimte hebt om de harde schijf in je bovenkamer eens flink te resetten. Maximaal genieten met minimale middelen dus.The Underwater Airship 002 – Schotland
Drimnin is een van de meest afgelegen plekken van Schotland. Het gehucht, gelegen aan de onherbergzame oevers van de Sound of Mull, een ruige zeearm in het westen van de Highlands, vormde voor architect Roderick James de aanleiding om Airship 002 te ontwerpen. In tegenstelling tot een echt ruimtevaartuig is deze gestrande versie van aluminium en glas van alle gemakken voorzien. Denk aan een volledig ingerichte keuken, een comfy kingsize bed, een badkamertje en uiteraard een woonkamer met verbluffend mooi uitzicht over de Atlantische Oceaan. Check in: airbnb.nl (zoek op ‘Drimnin’)
Null Stern Hotel – Zwitserland
Behalve een comfortabel tweepersoonsbed en een verbluffende sterrenhemel bestaat het Null Stern Hotel uit helemaal… niets. Het bed in de buitenlucht bevindt zich op een 1700 meter hoge bergtop, de Göbsi, in het Zwitserse Appenzellerland. Eten en drinken wordt verzorgd door een privé-butler en een wc ligt op loopafstand in een berghut – tevens back up als het weer niet meewerkt. Door de immense populariteit heeft het nul-sterren-hotel tijdelijk zijn deuren voor nieuwe gasten gesloten. Gelukkig kun je uitwijken naar de Alpen Britsche: een verplaatsbare, halfopen trekkershut die na boeking ook op de Göbsi wordt neergezet. Check in: nullsternhotel.ch, hofdietrich.comKudhva – Engeland
Hoewel dit gevaarte in de omgeving van het Engelse Trebarwith wel wat weg heeft van een overdekte duikplank, zul je toch echt naar de nabijgelegen zee moeten lopen voor een plons in de golven. Desalniettemin biedt de Kudhva – Kudhva betekent ‘schuilplek’ in het Cornisch, een Keltische taal die nog in Cornwell wordt gesproken – verrassend veel ruimte. Zo is het kingsize bed ook geschikt voor boomlange Hollanders en nodigt de loungehoek uit tot chillen. Keuken, douche en hot tub zijn op het kampeerterrein (een oude steengroeve) aanwezig. De eigenaresse, Louise Middleton, rijd gasten met liefde in haar oude pickup naar de beste surfspots. Check in: kudhva.comPlaya Viva Treehouse – Mexico
Je vindt ze inmiddels overal ter wereld: belachelijk mooie boomhutten. Ook in dit oogverblindende optrekje ten noorden van Acapulco (Juluchuca) is het goed toeven. De boomhut, gemaakt van duurzaam bamboe, zweeft zo’n twee meter boven het strand, is omringd door palmbomen en cactussen, en draait op zonne-energie. Ook de achtertuin stelt niet teleur; deze bestaat uit een beschermd natuurgebied waar schildpadden hun slome gang kunnen gaan, een uitgestrekt mangrovebos, de Sierra Madre-bergen en een archeologische vindplaats vol Aztekenschatten. Check in: playaviva.comThe Salt Box – Engeland
The Salt Box – nope, geen eigendom van Salt, was het maar waar – staat verdekt opgesteld in het Elmley National Nature Reserve. Het door boeren gerunde natuurgebied in het zuidwesten van Engeland (Kent) – woeste weilanden, moerassen, ontelbare vogels – is een walhalla voor wandelende rustzoekers. Uitgelopen? Trap je schoenen uit en strek de benen in deze van gerecyclede materialen gemaakte designhut. De room with a view staat op een steenworp afstand van de King’s Hill Farm (de eigenaren) en heeft alles wat je hartje begeert, van tweepersoonsbed, keukentje en buitendouche tot en met een fraai uitzicht. Check in: elmleynaturereserve.co.uk/Robin’s Nest – Duitsland
Back to basic is geen probleem in Baumhotel Robin’s Nest. Het Avatarachtige oord in de bossen van Witzenhausen (Hessen) bestaat uit een zestal onderkomens: Baumhauskugel, Birkenhaus, Korkhaus, Stelzenhaus, Stamhaus en Baumzelte. Alle boomhutten zijn door middel van touwbruggen met elkaar verbonden en iedere vertrek is anders ingedeeld. Zo kun je in de Baumzelt en Stamhaus alleen maar een uiltje knappen, terwijl je in het ruime Stelzenhaus ook kunt douchen of ’s avonds voor de knapperende kachel kunt zitten. Het hotelcomplex bestaat verder uit een Waldbar en een houten zonnedek. Check in: robins-nest.deMiguel – Australië
Miguel is een tiny cabin, diep weggedoken in de Southern Highlands in New South Wales. Zowel de houten hut als de fantastische plek, een 400 honderd jaar oud regenwoud (op twee uur rijden van Sydney), doen hun uiterste best om je uit het keurslijf los te breken. Dit betekent natuurlijk niet dat je binnenin op een houtje hoeft te bijten: keukentje, tweepersoonsbed, warme douche, composttoilet en stroom (zonnecellen) zorgen er voor dat je niets tekort komt. Zelfs aan houtblokken voor het kampvuur is gedacht. Het enige dat je zelf nog moet doen is… unpluggen. Simpel toch? Check in: unyoked.co/house-1Rowan Hut – Engeland
Kielder Forest is met 650 vierkante kilometer het grootste bos van Engeland. Aan de rand van dit immense woud, net buiten het dorp Bellingham, ligt de Rowan Hut. Het huisje van hout en golfplaten verandert iedere stadskluns in no-time in een takken sprokkelende Huckleberry Finn. Behalve de houtkachel laat ook de rest van de inrichting tijden van weleer herleven. Zo was je potten en pannen in een koperen wasbak af, neem je een buitenbad op de veranda en klim je via een ijzeren trap naar het bed in de nok. Geen zin om te slapen? Pak de huistelescoop, nestel je in een deck chair en geniet van de fonkelende sterrenpracht; Kielder Forest is een van de donkerste plekken van heel Engeland. Check in: hesleysidehuts.co.uk


Wait for it...